DEN HAAG - De 43-jarige F. de J., die in 2004 de VVD-politicus Jozias van Aartsen en zijn voorlichter opzettelijk aanreed met haar auto, is opnieuw veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof in Den Haag legde haar maandag dezelfde maatregel op als de rechtbank eerder had gedaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het hof heeft De J. ontslagen van rechtsvervolging, omdat zij tijdens haar daad volledig ontoerekeningsvatbaar wordt geacht. Toch is een maatregel nodig, omdat het risico groot is dat zij in herhaling vervalt. Het gerechtshof volgt daarmee een rapport dat twee psychiaters uit Utrecht over haar hebben opgesteld. De vrouw lijdt aan een psychische stoornis die haar keuzevrijheid ernstig aantast.

Mishandeling

Het hof bestempelde de daad van De J. tegen Van Aartsen als een poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade. Wat betreft zijn woordvoerder ging het om poging tot zware mishandeling. De advocaat-generaal had twee weken aangevoerd dat er sprake was van een dubbele poging tot moord, maar het hof volgde dat niet.

De Enschedese reed op 1 april 2004 op Van Aartsen en zijn voorlichter in, die op het Lange Voorhout in Den Haag bezig waren met een fotosessie. Door de aanrijding raakte de schouder van de voorlichter uit de kom. Van Aartsen, de toenmalige fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, rolde over de motorkap, maar bleef ongedeerd.

Herhaling

Jeroen Soeteman, de advocaat van de vrouw, had vrijspraak bepleit. Volgens hem is niet duidelijk aangetoond dat er gevaar voor herhaling is. De vrouw heeft twee weken de tijd om in cassatie te gaan tegen het vonnis van het hof.