SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol treedt vanaf vrijdag hard op tegen taxichauffeurs die zonder vergunning reizigers willen oppikken op de luchthaven. De zogenoemde 'ronselaars' krijgen een proces verbaal als zij nog langer in de ontvangsthal hun diensten aanbieden.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de regelgeving op Schiphol nu zodanig aangepast dat de marechaussee zonder problemen een proces verbaal kan uitschrijven.

De rechter verklaarde eerder uitgeschreven boetes ongeldig omdat de verbodsbepaling, waarin het aanbieden van taxidiensten strafbaar is gesteld, te breed en te onduidelijk was. Nu is het volgens de persofficier van het OM in de regelgeving duidelijk dat het verboden is taxidiensten aan te bieden op het vliegveld.

Taxioorlog

Sinds begin van dit jaar heerst op Schiphol een kleine taxioorlog. Steeds meer ronselaars komen op de luchthaven hun geluk zoeken. De chauffeurs van Schiphol Taxi willen niet dat deze 'illegale' taxichauffeurs voor hun neus klanten wegkapen. Volgens hen hebben alleen zij toestemming om op de luchthaven hun diensten aan te bieden.

Het OM hoopt dat de 'illegale' taxichauffeurs wegblijven nu de marechaussee hard optreedt. Op de luchthaven waren vrijdag op het eerste oog geen extra politieagenten of beveiligingsmensen op de been. De marechaussee heeft tot nu toe ook nog geen boetes hoeven uitdelen, aldus een woordvoerster.

TCA

Directeur D. Grijpink van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) is blij dat er eindelijk actie wordt ondernomen. TCA vormt samen met taxibedrijf Bergisch Boekhoff en Frissen (BBF) en vijf kleinere taxibedrijven Schiphol Taxi. Grijpink dreigde eerder zelf controleurs in te zetten die de ronselaars moesten aanpakken.

Hij laat het nu aan de marechaussee over en hoopt dat het aantal 'illegale' chauffeurs snel zal teruglopen. Hij kan het overigens niet laten toch een oogje in het zeil te houden. Daarom zet hij zijn chauffeurs in, die incognito in de ontvangsthallen rondlopen om eventuele ronselaars op te speuren.