BRUSSEL - De Belgische politie maakt jacht op de beruchte crimineel Murat Kaplan. Die heeft zich, waarschijnlijk gewond, verschanst in een doe-het-zelfzaak in Waver. De politie heeft de winkel omsingeld, aldus Belgische media. Kaplan was na een verlof zondag niet teruggekeerd naar de gevangenis.

Kaplan is een van de beruchtste criminelen van België. Hij behoorde tot de bende van Patrick Haemers, die in 1989 de Belgische oud-premier Vanden Boeynants ontvoerde. De crimineel kreeg in totaal achttien jaar gevangenisstraf voor zware overvallen. Hij moet nog tot september 2009 zitten.

Het is de zesde keer dat Kaplan uit zijn hechtenis ontsnapt. Spectaculair was de ontsnapping in 1993 waarbij hij de gevangenisdirecteur gebruikte als levend schild. Een cipier moest op de motorkap van de vluchtwagen liggen.

Gewond

De politie kwam Kaplan maandag op het spoor bij de doe-het-zelfzaak Brico in Waver. Tijdens de achtervolging is geschoten. Kaplan zou daardoor gewond zijn geraakt, mogelijk door rondvliegend glas van zijn kapotgeschoten autoruit. Tijdens de achtervolging werd de snelweg E411 tijdelijk afgezet.

Maandagavond rond 18 uur was de Brico nog steeds omsingeld, met speciale eenheden en pantservoertuigen. Mogelijk is de beruchte crimineel echter ook hier weggeglipt.

Onvoorstelbaar

De zoveelste ontsnapping van Kaplan brengt de Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx in moeilijkheden. "Onvoorstelbaar en onverantwoordelijk", oordeelde CD&V-Kamerlid en gewezen Justitieminister Tony van Parys over het weekendverlof. "Dit is de kat bij de melk zetten. Iedereen wist waartoe deze man in staat is." Vlaams Belang eiste het aftreden van de minister.

Onkelinx verdedigde het verlof voor de ontsnappingskoning. Ze stelde dat het al het vierde verlof is. Bij de vorige keren waren er geen problemen. De verlofperiodes zouden Kaplan moeten voorbereiden op zijn vrijlating in 2009.

In het VRT-nieuws toonde de minister zelfs begrip voor zijn ontsnapping. Ze verwees naar het slechte nieuws dat Kaplan recentelijk moest verwerken. Zijn verzoek om vervroegde vrijlating was afgewezen, evenals zijn verzoek om elektronisch huisarrest.