PANGANDARAN - Het dodental als gevolg van de tsunami die maandag het Indonesische eiland Java trof, is gestegen tot zeker 230. Dat heeft het Indonesische gezondheidsministerie laten weten. In het zwaarst getroffen gebied zijn er zeker 171 doden geteld. In andere districten vielen ongeveer zestig slachtoffers.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Ook raakten er tientallen en mogelijk honderden mensen gewond. Volgens de lokale media zouden er twee Nederlandse toeristen gewond zijn geraakt. Zeker enkele tientallen mensen worden waarschijnlijk nog vermist. Meer dan 23.000 anderen hebben hun woonplaats moeten verlaten.

Het hardst getroffen is het toeristenoord Pangandaran. Maar er zijn ook doden in onder meer Cipatujah en Cilacap. De aardbeving deed zich om 15.19 uur lokale tijd voor op ongeveer 240 kilometer ten zuiden van Pangandaran.

Hierna volgde een vloedgolf van 1,5 meter, zei seismoloog Hendri Subakti van het aardbevingscentrum van West-Java. Getuigen spraken van golven tot 5 meter hoogte.

Vernietigd

Getuigen verhaalden over hotels die werden vernietigd en boten die op het strand werden gegooid. Raadslid Rudi Supriatna Bahro van de nabijgelegen stad Ciamis verklaarde dat een strook land tot een halve kilometer afstand van het strand is getroffen. Volgens hem vielen alleen al in Pangandaran zeker 53 doden.

Nederlanders

De Nederlandse alarmcentrales hebben vijf personen nog niet kunnen traceren die vrijwel zeker in de Indonesische badplaats Pangandaran waren op het moment dat de tsunami maandag toesloeg. Dat zei een woordvoerster van Eurocross maandagavond.

Zij voegde eraan toe dat dat niets ernstigs hoeft te betekenen, omdat het erg moeilijk is om met mensen in het gebied in contact te komen. "Het is nu nacht daar en de mensen willen op de heuvels blijven, dus meer informatie komt er voorlopig niet", zei ze.

Een Nederlander die werkelijk werd vermist, is ongedeerd teruggevonden. Zijn partner had hem tijdens de vlucht uit het oog verloren en als vermist opgegeven.

Ontheemden

Hulpverleners en plaatselijke media zeiden dat er zeker tachtig doden zijn. Duizenden mensen hebben een veilig onderkomen in moskeeën en op andere plaatsen gezocht.

Duizenden mensen zijn de heuvels ingetrokken uit angst voor nieuwe vloedgolven. "We hebben tenten, voedsel en medische hulp voor de ontheemden nodig", zei Robert Simatupang van het Rode Kruis/Rode Halve Maan.

Arbeiders

Een ander lid van deze organisatie sprak van tenminste veertig gewonden en veertig vermisten. Volgens Rudi Supriatna Bahro hebben de meeste gewonden last van gebroken ledematen.

De vermisten zouden voornamelijk arbeiders zijn die werkten aan een dam toen de tsunami toesloeg. Jakarta heeft hulpverleners naar het getroffen gebied gestuurd.

Rugzaktoeristen

Pangandaran is populair bij rugzaktoeristen. Het was twintig jaar geleden nog een klein vissersdorp, maar tegenwoordig staan er houten hotelletjes aan het strand. Verder is er in de buurt een natuurreservaat. Plantagewerker Uli Sutarli zei dat "alle houten constructies plat zijn, maar dat betonnen gebouwen nog staan".

Wind

De Nederlander Bart Groeneweg was in Pangandaran. "We waren in het hotel en we voelden opeens een heel harde wind. Ik ging bij het raam kijken en opeens zag ik een gigantische vloedgolf. Ons hotel lag een paar meter boven zeeniveau en de golven zijn dwars door de eerste etages gegaan. Ik heb een moeder met kind zien verdrinken."

Paniek

De aardbeving was te voelen tot in de hoofdstad Jakarta. De grond tilde hier enkele tientallen seconden. Mensen renden in paniek de straat op ondanks het feit dat er zich vaker aardbevingen in de archipel voordoen.

Er is geen melding van schade of slachtoffers hier. Ook in een andere grote stad op Java, Bandung, leidde de beving tot paniek.

Indonesië is nog steeds niet hersteld van twee recente natuurramnpen. Eind december 2004 veroorzaakte een onderzeese beving voor de kust van Atjeh een enorme tsunami waardoor in Indonesië rond de 168.000 mensen het leven verloren. En op 27 mei van dit jaar werd de regio Yogyakarta getroffen door een beving van 6,3. Toen kwamen bijna 6000 mensen om.