VOORBURG - Nederland heeft vorig jaar de reputatie van wereldkampioen vakantievieren weer waargemaakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat in 2005 in totaal 34,4 miljoen keer een reisje naar binnen- of buitenland werd ondernomen.

Van alle Nederlanders bracht 81 procent vorig jaar enige tijd door op een vakantieadres. Dat komt neer op 12,4 miljoen personen. De vakantiegangers gaven ongeveer 12,7 miljard euro uit. Het meeste geld, 10,3 miljard, ging op aan reizen naar het buitenland. Het restant kwam ten goede aan het toeristische bedrijfsleven in Nederland.

"Wij Nederlanders zijn een zeer reislustig volkje", weet marktonderzoeker Jim van Velzen van TNS NIPO. Dit bedrijf voert samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) het ContinuVakantieOnderzoek uit, dat als basis dient voor de CBS-rapportage.

Welvaart

"Gemiddeld ondernemen we 2,8 vakanties per jaar", aldus Van Velzen. De Belgen en Duitsers doen volgens de onderzoeker overigens nauwelijks onder voor de Nederlanders als het gaat om vakantiedrift. "In deze hoek van Europa is de welvaart groot en trekken mensen er graag op uit".

Ruwweg de helft van de vakanties wordt doorgebracht in het buitenland. De binnenlandse bestemmingen nemen de andere helft van de verblijven voor hun rekening, waarbij de onderzoekers constateren dat de Noordzeekust iets aan populariteit inlevert ten faveure van bosrijke gebieden elders in het land.

Veluwe

In 2001 werd nog 14 procent van de korte vakanties doorgebracht in een hotel, bungalowpark of camping langs de kust. Vorig jaar was dat 11 procent. Met name de Veluwe en Twente, Salland en Vechtstreek zagen het aantal bezoekers juist toenemen.

Gelderland is al jaren de meest populaire binnenlandse vakantiebestemming. Vorig jaar verkoos 17 procent deze provincie voor een lange vakantie. Sinds 2004 staat Limburg met een marktaandeel van 13 procent op de tweede plaats. Zeeland lijkt uit de gratie. Deze provincie was in 2003 nog de nummer twee, maar is inmiddels voorbijgestreefd door Limburg, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Frankrijk

Frankrijk was vorig jaar nog steeds het meest bezochte vakantieland met 2,7 miljoen vakanties, maar wordt met 2,6 miljoen vakanties op de voet gevolgd door Duitsland. In 2002 telde Frankrijk nog 3,3 miljoen Nederlandse vakanties; in Duitsland waren dat er 2,5 miljoen. Nederlanders gaan de laatste jaren minder vaak naar België en Groot-Brittannië, maar vaker naar Turkije, Tsjechië en Egypte.