BEIROET - Enkele honderden Nederlanders zijn maandag met de bus vertrokken uit Libanon naar Syrië. De Nederlanders ontvluchtten Libanon wegens het aanhoudende geweld tussen Israël en de militante sjiitische Hezbollah-beweging in het land.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Israëlische artillerie begon maandag, de zesde dag van de open oorlog, met de hevigste beschietingen sinds het begin van de strijd en beschoot voor het eerst ook het noorden van het Arabische buurland.

Busreis

De busreis van de Nederlandse evacués voert naar het noorden van Libanon, waar bij de grens met Syrië medewerkers van de ambassade in Damascus de bussen opwachten. De voertuigen gaan naar Aleppo, na Damascus de grootste stad van het land. Buitenlandse Zaken werkt nog aan luchttransport om mensen van Aleppo naar Nederland te brengen.

Israël zei maandag de evacuatie van buitenlanders uit Libanon te coördineren, samen met de Verenigde Staten en de Europese Unie. Tal van landen namen afgelopen weekeinde reeds maatregelen om hun burgers te evacueren. Honderden buitenlanders reisden met bussen naar buurland Syrië. Frankrijk en Groot-Brittannië stuurden schepen om hun staatsburgers op te halen. Londen stelde ook een luchtbrug in.

Doden

Door bombardementen op meerdere regio's in Libanon vielen in de nacht van zondag op maandag zeker negentien doden: tien burgers en negen Libanese militairen. De laatsten kwamen om bij een aanval op een militaire basis ten noorden van de havenstad Tripoli.

Israël breidde met het bombardement op de noordelijke stad zijn aanvallen uit tot geheel Libanon. Eerder richtte Jeruzalem zich vooral op doelen in en bij Beiroet en het zuiden van het buurland, waar Hezbollah het actiefst is. Jeruzalem zou volgens Israëlische media maandag reeds een kwart van de commandostructuur van Hezbollah hebben vernietigd.

Raketten

Hezbollah schoot net als de afgelopen dagen opnieuw een regen van raketten af op het noorden van Israël. Zondag sloegen projectielen in in de Israëlische havenstad Haifa. Door de aanval op de derde stad van het land kwamen acht Israëliërs om het leven.

Hesbollah-leider Hassan Nasrallah verklaarde zondag dat zijn beweging nog op volle kracht draait. Israël staan nog "verrassingen" te wachten, zei Nasrallah.

Burgers

In totaal zouden in Libanon zondag en aan het begin van maandag 62 mensen om het leven zijn gekomen. Nog eens 44 personen raakten gewond. Sinds het begin van de Israëlische militaire actie tegen de sjiitische Hezbollah-beweging in Libanon vielen meer dan 165 doden, voor het overgrote deel burgers.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan riep Israël en Hezbollah op tot een staakt-het-vuren. Vervolgens wil Annan een internationale vredesmacht samenstellen, zei hij in Sint-Petersburg. De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) proberen vanaf maandag een gedetailleerd akkoord overeen te komen.

Fase

Israël noemde het in een reactie te vroeg om te spreken over een nieuwe militaire macht in het zuiden van Libanon. "Ik denk dat we nog niet in die fase zijn", zei een Israëlische regeringswoordvoerster tegen de Britse omroep BBC. Zij benadrukte dat Israël er eerst zeker van wil zijn dat Hezbollah niet langer aanwezig is aan de Israëlische noordgrens.

De G8-top, de bijeenkomst van de zeven belangrijkste geïndustrialiseerde landen en Rusland, stond dit weekeinde in het teken van de crisis in het Midden-Oosten. Na urenlang politiek getouwtrek slaagden de leiders erin tot een gezamenlijk standpunt te komen waarin zij zowel Israël als Hezbollah en de Palestijnse Hamas verantwoordelijk houden voor het geweld.

Brussel

De Europese Unie overlegt maandag in Brussel over de crisis. De De buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, arriveerde zondag in Beiroet voor overleg met de Libanese regering. Ook de Franse premier Dominique de Villepin gaat maandag naar Beiroet om het Libanese volk steun te betuigen.

Israël ging ook in de Gazastrook door met militair geweld. De luchtmacht bestookte in de nacht van zondag op maandag het gebouw van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in Gaza-stad.

Ook in het noorden van de Gazastrook vuurden gevechtsvliegtuigen raketten af op gebouwen van de radicale Hamas-beweging.