SWALMEN - De twee bussen met daarin Nederlanders die in Duitsland zijn besmet met salmonella zijn omstreeks 2:15 uur in Swalmen gearriveerd. Er staan vijftig hulpverleners klaar.

Bekeken wordt of er mensen zijn die door moeten naar het ziekenhuis. Anderen krijgen wellicht een injectie en mogen daarna naar huis. Zij die direct naar huis mogen omdat ze op het eerste gezicht niets mankeren, krijgen een informatiefolder mee.

De besmette Nederlanders maken deel uit van een reisgezelschap van Harmonie St Ceacilia uit Swalmen. Zij waren op bezoek op een jaarlijks feest in Marktredwitz, een zusterstad van Swalmen. Twintig Nederlanders verblijven momenteel in een Beiers ziekenhuis.

Salade

De Nederlanders zijn mogelijk besmet geraakt bij het eten van een salade. Dat heeft CDA-raadslid Paul op den Camp van de gemeenteraad van Swalmen gezegd. Een zus van hem ligt net als 24 andere Nederlanders in een Beiers ziekenhuis.

Een dochter van Op den Camp zit samen met andere Nederlanders in de bus die van Beieren naar Swalmen rijdt. Zij zou gezond zijn. Volgens een woordvoerder van de geneeskundige dienst zijn er voedselresten op kweek gezet voor onderzoek. De resultaten daarvan worden maandag bekend.