BEIROET - Bij Israëlische bombardementen op verscheidene regio's in Libanon zijn in de nacht van zondag op maandag zeker acht burgers en negen Libanese militairen om het leven gekomen. De laatsten werden gedood bij een aanval op een militaire basis ten noorden van de havenstad Tripoli.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Drie burgers kwamen om bij een beschieting van een bergachtig gebied ten oosten van Beiroet. In het dorp Zahle, eveneens in het oosten van Libanon, kwamen twee mensen om. Vlak bij Baalbeck, het Hezbollah-bolwerk in het zuiden van het land, overleed nog eens een persoon bij de beschietingen. Elders vielen ook twee doden.

In totaal zouden er in Libanon zondag en aan het begin van maandag 62 mensen om het leven zijn gekomen. Nog eens 44 personen raakten gewond. Sinds het begin van de Israëlische militaire actie tegen de sjiitische Hezobllah-beweging in Libanon, vielen er meer dan 165 doden.

Tripoli

Ooggetuigen meldden dat de Israëlische luchtmacht maandagochtend opnieuw de haven van Tripoli onder vuur nam. Het is niet bekend of daar slachtoffers bij zijn gevallen.

Eerder op zondag kwamen in het zuiden van Libanon zeven Canadese burgers van Libanese herkomst om het leven. Het zou gaan om zeker vijf mensen uit dezelfde familie. Onder de doden zijn vier kinderen. De slachtoffers vielen in het dorp Aitaroun, vlak bij de grens met Israël.

Hezbollah

Het Israëlisch leger heeft in een verklaring Hezbollah verantwoordelijk gesteld voor de dood van de Canadezen. Jeruzalem heeft eerder alle burgers in het zuiden van Libanon gewaarschuwd hun woonplaatsen te verlaten, omdat het gebied de facto onder controle staat van Hezbollah. Israël zegt dat het militaire offensief in eerste instantie tegen deze radicale sjiitische groepering is gericht.