DE BILT - De komende dagen zullen de temperaturen weer tropische waarden aangeven. Het KNMI meldde zondag dat het goed mogelijk is dat halverwege de week de tweede hittegolf van de zomer kan worden genoteerd. De vorige hittegolf was begin juli. Het is bijna zestig jaar geleden dat een zomer meer hittegolven telde, twee in 1948 en vier in 1947.


Foto: Remco Hakhoff | Topdrukte op het strand van Scheveningen

Het weerinstituut waarschuwt voor droogteproblemen met het aanhoudende zomerweer met veel zon en hoge temperaturen. Het KNMI brengt de droogte in kaart met het zogenoemde neerslagtekort, het verschil tussen hoeveelheid neerslag en de verdamping in het groeiseizoen sinds april. Het gemiddelde neerslagtekort staat nu op 150 en 180 millimeter terwijl dat normaal in deze tijd van het jaar 30 en 60 millimeter is.

Vooral in het oosten van het land is het droog. In juni viel hier op verschillende plaatsen nog geen 10 millimeter, op de vliegbasis Twenthe viel in die hele maand slechts 5 millimeter. In de afgelopen honderd jaar is het maar drie keer voorgekomen dat een groot gebied als nu in het oosten zo weinig neerslag kreeg.

Besproeien

Vanwege de droogte werd afgelopen week al aangekondigd dat de boeren in zes waterschappen hun gewassen niet meer mogen besproeien, omdat het grond- en oppervlaktewater te ver is weggezakt. Waterschappen besluiten alleen tot een beregeningsverbod als de natuur moet worden beschermd. Ook hebben de elektriciteitscentrales minder koelwater dan gewoonlijk.


Foto: Fred Geers | Paarden zoeken verkoeling bij de rivier de Rijn

Tot nu toe hebben de Nederlandse huishoudens hier nog niets van gemerkt, omdat netbeheerder Tennet de reservecapaciteit had verminderd. Inmiddels is de reservecapaciteit weer op het normale niveau.

Weerrecords

Juli lijkt naast een mogelijke tweede hittegolf meer weerrecords op te leveren. De eerste tien dagen van de maand waren in het noorden van het land de warmste in tenminste honderd jaar. In dezelfde periode werden ook de records voor de gemiddelde etmaaltemperatuur en de gemiddelde minimumtemperatuur gebroken.

In De Bilt waren de eerste dagen van juli met gemiddeld ruim 22 graden ongeveer 5 graden warmer dan het langjarig gemiddelde. De warmste juli ooit was in 1994, met een gemiddelde van 21, 4 graden.

Een week

De eerste hittegolf dit jaar, begon op 30 juni en duurde precies een week. Voor de tweede hittegolf moet het in De Bilt minstens vijf dagen achtereen 25 graden of meer zijn en in die periode moeten ook zeker drie dagen zitten met 30 graden of meer. De hittegolf waarmee juli begon, was de vijfde van deze eeuw. Sinds 2003 heeft ons land elke zomer een hittegolf en sinds 1901 telde het KNMI er in totaal 37.

Volgens nieuwe klimaatscenario's die het KNMI onlangs bekend maakte neemt de kans op hitte de komende decennia toe. De vier klimaatscenario's laten rond 2050 in de zomer in ons land een opwarming zien tussen de 0,9 en 2,3 graden.