VENLO/SWALMEN - In Beieren zijn 25 Nederlanders met een salmonellavergiftiging opgenomen in een ziekenhuis. Zij maakten deel uit van een reisgezelschap van 110 mensen uit het Midden-Limburgse Swalmen, meldde de geneeskundige dienst zondagavond. In bussen die zondag onderweg zijn naar Nederland zitten mogelijk nog eens tien besmette mensen.

Het gezelschap bestaat uit de muzikanten van Harmonie St. Caecilia uit Swalmen. Op de in Duitsland opgenomen mensen na, zijn de overige deelnemers aan de reis met twee bussen vanuit Bad Kiessingen (Beieren) onderweg naar Swalmen, waar zij maandagochtend rond 02.00 uur aankomen, aldus de geneeskundige dienst. De politie zei eerder zondagavond, dat mogelijk nog eens twintig mensen in die bussen een besmetting hebben opgelopen.

Medische begeleiding

In de bussen is medische begeleiding. Bij terugkomst zullen de reizigers worden opgevangen in Swalmen. De geneeskundige dienst heeft een crisiscentrum ingericht. In Swalmen wordt zondagavond een opvanglocatie voorbereid om de groep op te vangen bij thuiskomst.

Afhankelijk van hun gezondheidstoestand kunnen ze daarna naar huis terugkeren of krijgen ze medische hulp aangeboden. Waar nodig volgt opname in het ziekenhuis van Roermond.

Een woordvoerder van de geneeskundige dienst zei dat de muzikanten de besmetting tijdens de reis moeten hebben opgelopen. De salmonellabesmetting kent een minimale incubatietijd van vijf uur, aldus deze woordvoerder.