TYRUS - Zeker zestien Libanese burgers zijn zondag om het leven gekomen door Israëlische luchtaanvallen op het centrum van de Zuid-Libanese havenstad Tyrus. Bijna zestig mensen zijn gewond geraakt. De luchthaven van Beiroet werd zondagavond opnieuw beschoten.

De politie van Tyrus deelde mee dat de aanval gericht was op het kantoor van de Libanese minister van Energiezaken, Mohammed Fneich, die lid is van de sjiitische Hezbollah-partij. In het pand zijn ook hulpdiensten gevestigd. Mensen die uit omliggende dorpen waren gevlucht, hadden in het gebouw hun toevlucht gezocht. Of de minister ten tijde van de aanval in het gebouw was, is niet bekend.


Israëlische soldaat bedekt zijn oren terwijl een tank granaten afvuurt op het zuiden van Libanon

In het dorp Aitarun, vlak bij de Israëlisch-Libanese grens vielen aan het eind van de dag zeker zes doden, onder wie drie kinderen, door een beschieting vanuit de lucht. Naar schatting zijn door de Israëlische militaire acties al 130 Libanese burgers om het leven gekomen.

Israël heeft zondag alle burgers in Zuid-Libanon opdracht gegeven te vertrekken. De commandant van de strijdkrachten in het noorden van Israël maakte het bevel openbaar.

Luchthaven

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zondagavond opnieuw de luchthaven van Beiroet bestookt. Dat hebben legerfunctionarissen op het vliegveld gezegd.

Binnen vijftien minuten vuurden de vliegtuigen zeker tien raketten af. Een opslagplaats voor brandstof vloog in brand. De luchthaven werd donderdag gesloten, nadat Israël die had gebombardeerd.

Syrië

Israël heeft 'op dit moment' geen plannen om Syrië en Iran aan te vallen, hoewel zij een belangrijke rol spelen in de recente ontvoeringen van Israëlische soldaten. Dat zei de woordvoerder van de Israëlische regering, Isaac Herzog, zondag in een uitzending van de Amerikaanse tv-zender ABC. Herzog zei overigens niet uit te sluiten dat er in de toekomst wel aanvallen gepland worden.

Nasrallah

De leider van de Hezbollah-organisatie in Zuid-Libanon, Hassan Nasrallah, dreigt Israël met meer aanvallen. Hij kondigde zondag "nog meer verrassingen" aan. De bombardementen op de Israëlische havenstad Haifa en het Israëlische marineschip "zijn nog maar het begin", zei hij zondag aan het begin van de avond in een tv-toespraak op de zender al-Manar. Hij zei dat zijn strijders "alle middelen" zullen gebruiken in de strijd tegen Israël.


Inwoners van Beiroet kijken naar een tv-toespraak van Hezbollah-leider Nasrallah. Op de achtergrond stijgt de rook op van een recente Israëlische luchtaanval

De strijd tegen Israël zal volgens Nasrallah "geen grenzen" kennen. "Wij hebben meer wapens dan jullie denken." Zondagochtend meldde de Israëlische televisie dat Nasrallah gewond was geraakt tijdens een luchtaanval op het Hezbollah-hoofdkwartier in Beiroet.

Hezbollah ontkende dat echter in alle toonaarden. In zijn toespraak deelde Nasrallah mee dat die om 13.00 uur plaatselijke tijd was opgenomen (12.00 uur onze tijd).

VN-missie

De door VN-secretaris-generaal Kofi Annan benoemde drie man tellende missie voor het Midden-Oosten is zondagavond in de Libanese hoofdstad Beiroet aangekomen. Zij wil proberen een eind te maken aan het geweld dat is opgelaaid na de ontvoering van twee Israëlische militairen in het zuiden van Libanon. De drie VN-gezanten spraken kort na hun aankomst met premier Siniora.

Solana

EU-topdiplomaat Javier Solana is zondagmiddag tegen half zes (Nederlandse tijd) in de Libanese hoofdstad Beiroet aangekomen. De buitenlandcoördinator zal aan de Libanese regering "een boodschap van steun en solidariteit met Libanon" overbrengen. Dat heeft zijn woordvoerster meegedeeld. Solana was aanvankelijk van plan zaterdag naar Libanon te gaan, maar hij moest zijn reis uitstellen wegens de hevige bombardementen. In de Libanese hoofdstad ontmoet hij president Siniora en parlementsvoorzitter Nabih Berri. Daarna is er een persconferentie.

Nederlanders

Nederlanders die Libanon willen verlaten, kunnen maandagochtend met de bus vertrekken naar Syrië. Dat heeft de Nederlandse ambassade in Beiroet per sms laten weten aan de ongeveer zevenhonderd Nederlanders in Libanon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondag een bericht van de Wereldomroep hierover.

Tussen de 325 en 350 Nederlanders hebben aangegeven dat ze willen vertrekken vanwege de Israëlische raketaanvallen op het zuiden van Libanon. Nederlandse staatsburgers krijgen de mogelijkheid op vrijwillige basis het crisisgebied te verlaten.

Het ministerie heeft naast de optie voor de repatriëring per bus naar Syrië, eventueel de mogelijkheid om de evacués per gecharterde boot vanuit de haven van Beiroet naar Cyprus te varen. Vanaf Cyprus en vanuit Syrië zouden de evacués kunnen terugvliegen naar Nederland.