TEL AVIV/HAIFA - Raketten afgevuurd door Hezbollah zijn zondag neergekomen in de derde stad van Israël, Haifa. In de havenstad waren explosies te horen. Volgens de ambulancediensten in de stad vielen er minstens negen doden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Veertien anderen zouden gewond zijn geraakt. Andere medische bronnen spraken van zeker twintig gewonden.

Ten minste vijf raketten kwamen neer in de stad waarvan een bij het treinstation van Haifa. Het projectiel sloeg direct in het gebouw. Het was de tweede keer in drie dagen dat het 250.000 inwoners tellende Haifa werd getroffen door Hezbollah-projectielen.

Bewoners van de stad begaven zich onmiddellijk naar schuilkelders toen de sirenes klonken. De stad telt verscheidene industriële chemiecomplexen die, als ze getroffen worden, een milieuramp kunnen veroorzaken.

Zaterdag stuurde het Israëlische leger anti-raketsystemen naar de stad. Patriotraketten moeten projectielen van Hezbollah uit de lucht halen voordat ze gevaar op kunnen leveren. In de kuststeden Akko en Nahariya kwamen zondag eveneens projectielen neer.

Sparen

De sjiitische Hezbollah-beweging waarschuwde Jeruzalem dat zij Haifa "niet zal sparen" als de joodse staat wraak neemt voor de eerdere beschieting. "Het Islamitisch Verzet waarschuwt de zionistische vijand geen domme dingen te doen, omdat we volgende keer niets zullen sparen in Haifa en omgeving", maakt de organisatie in een communiqué bekend.

Volgens Hezbollah is de nieuwste beschieting gericht op de grote raffinaderij bij de Noord-Israëlische stad.

Libanon

Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag tientallen aanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. Volgens een woordvoerster van het Israëlische leger waren onder meer radarinstallaties, het al-Manar televisiestation en het hoofdkwartier van Hezbollah het doel.

Libanese bronnen zeggen dat de Israeliërs intense bombardementen uitvoerden op de zuidelijke voorsteden van Beiroet.

Veiligheidsfunctionarissen telden in een uur tijd zeker 120 inslagen. Op televisie zijn dikke rookkolommen te zien die opstijgen uit de woonwijken waar Hezbollah veel van zijn kantoren heeft. Het televisiestation van de sjiitische beweging is compleet verwoest, meldden ooggetuigen.

Nasrallah

De Israëlische tv heeft zondag gemeld dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah bij een Israëlische luchtaanval op Beiroet gewond is geraakt. Israël had al aangekondigd dat het Hezbollah-leider Hassan Nasrallah bij de eerste mogelijkheid zou liquideren.

De Israëlische minister van immigratiezaken Zeev Boim verklaarde dat zaterdag. Hij moet maar tot Allah bidden voor zijn leven, zei de bewindsman voor de Israëlische radio. "Hij kan niet profiteren van enige immuniteit", aldus Boim.

Israëlische toestellen wierpen zaterdag pamfletten uit boven Libanon waarin Nasrallah als een slang wordt afgeschilderd. De biljetten werden snel in beslag genomen door Libanese agenten. De Hezbollah-leider ontsnapte vrijdag aan de dood toen Israëlische vliegtuigen zijn hoofdkwartier beschoten.

Nederlanders

Ruim tweehonderd Nederlanders hebben zich inmiddels aangemeld voor evacuatie uit Libanon. Dat liet een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten.

Nederlandse staatsburgers krijgen de mogelijkheid om op vrijwillige basis het crisisgebied te verlaten. Het gaat in totaal om zevenhonderd personen. Hoe de operatie precies in haar werk zal gaan, is nog niet bekend.