NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag een resolutie aangenomen waarin Noord-Korea veroordeeld wordt wegens de lancering van lange-afstandraketten eerder deze maand. Alle vijftien leden van de raad stemden unaniem in met het opleggen van sancties aan het stalinistische land.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De resolutie eist onder meer dat Noord-Korea alle activiteiten op het gebied van zijn wapenprogramma opschort en roept alle lidstaten van de VN op om "te voorkomen dat raketten en raket-gerelateerde zaken, materialen, goederen en technologie" binnen het bereik van de Noord-Koreaanse defensie komen.

Ook vraagt de resolutie aan Noord-Korea zo spoedig mogelijk terug te keren naar de onderhandelingstafel en geen voorwaarden vooraf te stellen.

Verworpen

De Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN heeft de resolutie "geheel verworpen". Volgens de diplomaat Pak Gil Yon is er geen "enkele noodzaak" voor Noord-Korea om zich te onthouden van de lancering van raketten. De resolutie heeft volgens hem uitsluitend het "verwerpelijke doel om druk te zetten op de Noord-Koreaanse regering" en Pyongyang internationaal te isoleren.

Japan heeft Noord-Korea opgeroepen de resolutie van de Veiligheidsraad uit te voeren. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso wees er in een verklaring op dat het document unaniem was aangenomen, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Signaal

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton sprak de hoop uit dat de unanieme aanvaarding van de resolutie een sterk signaal zal zijn aan het adres van Iran. "Wij hebben een unanieme Veiligheidsraad, met alle vijf permanente leden", aldus de diplomaat.

Volgens hem betekent het feit dat de raad voor het eerst sinds 1993 een resolutie tegen Noord-Korea heeft aangenomen, een "zeer, zeer belangrijk signaal aan alle mogelijke verspreiders van kernwapens".

De VS willen internationale actie om te voorkomen dat landen als Iran kernwapens kunnen verwerven. De VS zelf zijn het enige land dat ooit atoombommen heeft ingezet. Als gevolg van de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki vielen tienduizenden doden.