AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush heeft zaterdag duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse regering niet zal instemmen met toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Bush zei dit na afloop van een onderhoud van twee uur met de Russische president Vladimir Poetin.

Het gesprek vond plaats voor de opening van de economische topconferentie van de G8 in St. Petersburg. De Verenigde Staten zijn het enige land van de 149 landen tellende WTO dat de Russische toetreding tegenhoudt.

Poetin had gehoopt dat Rusland als WTO-lid gastheer zou zijn van de G8, maar beide landen hebben nog geen overeenstemming bereikt over de bescherming van Amerikaanse auteursrechten en octrooien en de stimulering van de verkoop van Amerikaanse goederen in Rusland.

Geen oplossing

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Susan Schwab zei dat de onderhandelaars nog geen oplossing hebben gevonden voor de Russische blokkade tegen de invoer van Amerikaans rundvlees en varkensvlees. Ze voegde daaraan toe dat wordt gehoopt dat over enkele maanden een akkoord is bereikt.

Bush zei dat hij met Poetin ook had gesproken over zijn wens om veranderingen tot stand te brengen in landen als Irak, 'waar pers- en godsdienstvrijheid heerst'. Hij voegde daaraan toe dat veel Amerikanen zouden wensen dat de ontwikkelingen in Rusland dezelfde kant opgaan.

De Russische president antwoordde stekelig: "Eerlijk gezegd zouden we zeker niet dezelfde soort democratie willen als in Irak." Bush probeerde met een rood hoofd de opmerking van de Russische president weg te lachen. Poetin zei ook dat Rusland niet zal deelnemen aan 'kruistochten of heilige bondgenootschappen'.