DEN HAAG - De Nederlandse autoriteiten zijn bezig met voorbereidingen te treffen om Nederlandse staatsburgers uit Libanon weg te halen. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend.

Het gaat om een gecoördineerde actie in EU-verband. Voor de vijfhonderd woonachtigen en de tweehonderd reizende Nederlanders in het gebied, dat zwaar onder vuur ligt door Israël, worden maatregelen getroffen om ze op vrijwillige basis te laten vertrekken.

Haven

Aangezien Israëlische gevechtsvliegtuigen de start- en landingsbanen van Beiroet hebben verwoest, gaat het vervoer niet via de luchthaven. Nederland probeert ondanks de ingestelde zeeblokkade met medewerking van de Israëliërs het transport van de evacués via de haven van Beiroet te organiseren.

Telefoonnummer

De woordvoerder van het ministerie verwacht dat de repatriëring pas maandag kan beginnen. Omdat het op vrijwillige basis gebeurt, is niet te voorspellen hoeveel Nederlanders van het aanbod gebruik zullen maken. Niet iedereen zal tegelijkertijd het land kunnen verlaten. Buitenlandse Zaken heeft inmiddels het telefoonnummer (070)3487770 ingesteld, dat uitsluitend is bedoeld voor familieleden van de repatrianten.