AMSTERDAM - De Raad voor de Journalistiek heeft de klacht van voormalig Tweede-Kamerlid Tara Singh Varma (GroenLinks) tegen het TROS programma Opgelicht ongegrond verklaard. De raad heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het programma werd in juli 2001 uitgezonden en was geheel gewijd aan Singh Varma. Daarin werd onder andere aan de hand van gesprekken met derden ingegaan op de betrokkenheid van de politica bij financiële schandalen en de terminale ziekte die ze voorwendde.

Volgens de raad hebben de programmamakers geen grenzen overschreden en was hun onderzoek voldoende zorgvuldig. "Er bestond voldoende aanleiding om over de geruchten omtrent klaagster te berichten", aldus de raad. Singh Varma heeft daarbij genoeg gelegenheid tot wederhoor gekregen.

Varma had de klacht ingediend omdat ze een waarde-oordeel wilde over de manier waarop zij was benaderd door de programmamakers. Volgens haar advocaat leefde zij ten tijde van de opnames in een waanwereld waardoor zij niet adequaat op de aantijgingen kon reageren.