ST.PETERSBURG - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdagochtend voorafgaand aan de G8-top in St.Petersburg een onderhoud gehad met zijn Amerikaanse collega George Bush. De twee spraken elkaar in de woning van Poetin. Ze maakten afspraken over de strijd tegen nucleair terrorisme en over samenwerking op het vlak van kernenergie.

Het plan voorziet in het volgen van potentiële nucleaire terroristen, het veiligstellen van nucleair materiaal en stelt een gezamenlijke respons in het vooruitzicht als terroristen een nucleair wapen bemachtigen. De twee landen willen verder een systeem opzetten waarin alle landen de beschikking kunnen krijgen over kernenergie terwijl de verspreiding van kernwapens wordt tegengegaan.

Invloed aanwenden

Het verrijken van uranium zou door een centraal geleid centrum onder auspiciën van de IAEA, de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, moeten plaatshebben, maakte Poetin na afloop van de gesprekken bekend. De staatshoofden spraken ook over de situatie in het Midden-Oosten. President Bush riep Syrië op zijn invloed bij Hezbollah aan te wenden om er voor te zorgen dat de organisatie de wapens neerlegt en Israël niet langer aanvalt.

Later op de dag begint de eigenlijke G8-top met staatshoofden en regeringsleiders uit Rusland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Italië en Canada. Van tevoren is druk gesproken over de mogelijke toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO. Een doorbraak leverden de onderhandelingen nog niet op.

"Een eindakkoord is niet bereikt, maar er is belangrijke vooruitgang geboekt", verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse handelsgezant Susan Schwab zaterdagochtend. Bush bevestigde later dat er nog geen doorbraak is geforceerd en dat er "nog werk te doen is" om een akkoord te bereiken over de toetreding van Rusland tot de WTO.