LONDEN/PARIJS/ROME - De evacuatie van buitenlandse staatsburgers uit Libanon begint op gang te komen. In totaal honderden Italianen, Oostenrijkers, Grieken, Turken en Oekraïeners hebben het land al verlaten. De vluchtwegen liepen veelal via Syrië omdat luchtverkeer vanuit Libanon niet meer mogelijk is.

Andere landen, waaronder Europese landen zoals Nederland en een aantal Arabische landen, de Verenigde Staten en Rusland zijn nog bezig met de voorbereidingen voor evacuatie van landgenoten die uit Libanon weg willen. Een aantal landen hoopt erop dat het mogelijk zal zijn mensen via Libanese havens het land uit te krijgen. Of dat na de Israëlische bombardementen op een aantal havens nog mogelijk is, is niet duidelijk omdat nog maar weinig bekend is over de omvang van de schade die daarbij is aangericht.

Groot-Brittannië stuurt twee fregatten naar het Midden-Oosten. Een woordvoerster van de Britse marine liet echter weten dat de twee schepen geen "speciale opdracht" hebben megekregen. Ook een schip van de Franse marine is vanuit de haven van Sète uitgevaren richting het gebied. Donderdag komt het fregat waarschijnlijk aan voor de kust van Libanon. Zondag vaart er een tweede Franse schip uit naar de regio.

Cyprus heeft zich bereid verklaard evacuaties van EU-burgers uit Libanon te steunen via het aanbieden van haven- en luchthavenfaciliteiten.

Hamsteren

Minstens 15.000 auto's met buitenlandse kentekens hebben sinds donderdag Libanon verlaten om naar Syrië te gaan, meldde de Libanese douane. Ook veel Libanezen ontvluchten hun land. Wie het kan betalen verlaat Beiroet en zoekt een onderkomen in de bergen. Wie dat niet kan of wil hamstert voedsel, medicijnen en andere levensbehoeften.

"Ik vrees dat dit de stilte voor de storm is", zei een inwoner van Beiroet, die zaterdag inkopen deed in een uitgestorven lijkende stad. In de geldwisselkantoren zijn nauwelijks Syrische dinars te krijgen omdat veel mensen zich al voorbereid hebben op een mogelijke vlucht naar Syrië.