LONDEN - De agenten die op 22 juli 2005 in de metro van Londen een ongewapende, onschuldige Braziliaan doodschoten, worden niet vervolgd wegens moord of doodslag. Dit meldde de Britse krant The Guardian zaterdag op gezag van anonieme bronnen.

De 27-jarige elektricien Jean Charles de Menezes kreeg zeven kogels in zijn hoofd geschoten door agenten die dachten dat hij een terrorist was. Een commissie heeft onder meer onderzocht of er een beleid van 'shoot to kill' heerste bij de Londense politie, waarbij in geval van twijfel op terreurverdachten werd geschoten. De bevindingen in deze zijn nog vertrouwelijk.

Volgens The Guardian moet de politie van Londen mogelijk wel een hoge boete betalen wegens schending van een wet waarbij werkgevers het publiek niet in gevaar mogen brengen.

Michael Mansfield

Actievoerders die in contact staan van Menezes' familie, gaan langs gerechtelijke weg proberen om alsnog vervolging wegens moord of doodslag af te dwingen. Zij hebben daarvoor al de bekende advocaat Michael Mansfield ingeschakeld, aldus de krant The Independent zaterdag.

Volgens de actiegroep is het een 'belediging' als de politie alleen een boete krijgt wegens het niet naleven van voorschriften. Langs gerechtelijke weg moet opening van het dossier worden afgedwongen.