ROTTERDAM - Vishandel Koning aan het Bogaardplein in Rijswijk verkoopt de beste Hollandse Nieuwe. In de 25e nationale haringtest van het AD, die verschijnt in de zaterdageditie, scoorde deze winkel met een 9,5 het hoogst. In 2004 kwam Koning ook al als beste uit de test en vorig jaar als tweede.

Daarnaast kende de AD-haringtest ook dit jaar tal van dieptepunten. Van de 72 onderzochte haringverkopers scoorden er zeven slecht. "Keurmeesters geloven hun zintuigen niet. Haring ziet zwart van binnen. Zeer zwaar bedorven en dat geldt voor alle visproducten in de vitrine. Schandalig!", is het oordeel van het panel over hekkensluiter Jesse's Place in Scheveningen, die als eindcijfer een 0 kreeg. Bij meer dan de helft van de bezochte verkooppunten kon het maatje de toets der kritiek niet doorstaan.

Momentopname

De test is een momentopname; elk adres is één keer bezocht. Een panel van twee keurmeesters en een verslaggever kocht 'als gewone consument' tussen 14 en 24 juni op 72 plaatsen in heel Nederland vier Hollandse Nieuwe tegelijk. Direct na aankoop werden temperatuur en gewicht bepaald. Twee haringen werden in een steriele zak ingevroren en gingen naar een laboratorium dat onderzocht of ze voldeden aan de Hygiënecode voor de Visdetailhandel. De keurmeesters beoordeelden de andere twee ter plekke op geur, schoonmaken, uiterlijk, smaak en textuur.