JERUZALEM/BEIROET - Israël heeft zijn greep op Libanon vrijdag verder uitgebreid. Op de derde dag van nietsontziende aanvallen nam Israël het appartement van Hezbollah-leider Nasrallahin Beiroet onder vuur en waren ook wegen, bruggen en het internationale vliegveld van het Arabische land opnieuw doelwit.

Een van de Israëlische luchtaanvallen in Libanon is vermoedelijk een Duits gezin van Libanese afkomst fataal geworden. Dat heeft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vrijdag op haar website gemeld. Het gaat om een 43-jarige man, zijn 30-jarige, zwangere echtgenote en hun 14-jarige dochter. Een elfjarige zoon is gewond naar een ziekenhuis gebracht.

Familiebezoek

De familie was afkomstig uit Mönchengladbach, niet ver over de grens met Roermond, en was op familiebezoek. Het huis in het zuiden van Libanon waar zij verbleven, werd donderdagochtend vroeg door een bombardement verwoest.

Het gaat volgens een woordvoerster van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken om onbevestigde berichten. De Israëlische ambassade in Berlijn zei de dood van de familie, mits die bevestigd wordt, "ten diepste te betreuren". In Libanon verblijven circa duizend Duitse staatsburgers. De helft van hen heeft Libanese wortels, aldus het ministerie.

Aanvallen

De aanvallen zijn een reactie op de ontvoering door de militante sjiitische beweging, woensdag, van twee Israëlische militairen. Op het diplomatieke front kwam de VN-Veiligheidsraad niet tot een oproep om een einde te maken aan het geweld.

De Verenigde Staten, die een veto in de raad hebben, hadden al laten weten dat president Bush geen druk zal uitoefenen op Israël om de militaire operatie te staken. De Veiligheidsraad "verwelkomde" slechts het besluit van secretaris-generaal Kofi Annan om een team van diplomaten naar het Midden-Oosten te sturen.

Wilde Westen

De Israëlische premier Olmert benadrukte dat het land de druk zal opvoeren totdat Hezbollah de twee gekidnapte militairen teruggeeft en de raketaanvallen staakt. Ook moet de Libanese regering de rebellenorganisatie en gewapende Palestijnse fracties in het land ontwapenen. Gebeurt dat niet, dan brengt Israël "het Wilde Westen naar het zuiden van Libanon", klonk het dreigend uit de mond van de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Bar-On.

Pamfletten

Israël concentreerde zijn acties vrijdag met drie aanvalsgolven op het dichtbevolkte sjiitische deel in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. Duizenden inwoners hebben de wijk verlaten, nadat vliegtuigen donderdag al pamfletten hadden uitgestrooid die de bewoners waarschuwden te vluchten. Iedere burger die achterblijft, brengt zijn leven in gevaar, stelde een officier van de Israëlische luchtmacht.

Nasrallah

Voorman Hassan Nasrallah liep echter geen scrammetje op nadat raketten zijn appartement en hoofdkwartier beschadigden. Na de aanval dreigde hij met een "open oorlog" tegen Israël en raketbeschietingen diep in de joodse staat.

De militante beweging, die de militairen alleen wil laten gaan in ruil voor gevangenen van Israël, reageerde ondertussen op de bombardementen door een regen van raketten af te vuren op het noorden van de joodse staat. Israëlische media telden sinds het begin van het conflict meer dan driehonderd inslagen.

Sinds donderdagochtend heeft Israël Libanon vrijwel geheel van de buitenwereld afgesloten om de Hezbollah, die de steun heeft van Syrië en Iran, te breken. Ook blokkeert de marine de Libanese havensteden.

Gazastrook

In de Palestijnse Gazastrook, het tweede front waar Israëlische militairen vechten om een gekidnapte militair vrij te krijgen, bliezen militanten vrijdagavond een deel van de grensmuur op. Meer dan 1500 gestrande Palestijnen drongen vanuit de Egyptische kant van de grens de smalle strook aan de Middellandse Zee binnen.

Israël houdt de grens hermetisch afgesloten sinds de ontvoering van de 19-jarige korporaal Gilat Shalit, bijna drie week geleden.

Het Israëlische leger brak vrijdag een twee dagen durende operatie in het midden van de Gazastrook af. Het offensief, dat vanaf woensdag zestien, voornamelijk militante Palestijnen het leven kostte, had het Palestijnse gebied praktisch doormidden gedeeld. Israëlische militairen blijven echter actief in het noorden en zuiden van de Gazastrook.