AMSTERDAM - Studenten kunnen voortaan hun studentenkamer worden uitgezet wanneer zij hun opleiding hebben beëindigd. Zaterdag treedt een wet in werking die dit mogelijk maakt en daarmee het studentenhuisvestingsprobleem moet oplossen. Dat meldt het ministerie van Volkshuisvesting vrijdag.

Diverse verhuurders hanteren dit zogeheten campuscontract al jaren, maar moesten dat regelmatig voor de rechter verdedigen. Ze hebben daarom gevraagd om een wettelijke regeling.

Bewijs

Volgens de nieuwe wet mag in de huurovereenkomst expliciet worden opgenomen dat de woning alleen is bestemd voor studenten. Verhuurders mogen de huurder dan jaarlijks vragen om een bewijs van inschrijving van een onderwijsinstelling. Wanneer de huurder dit weigert, mag de verhuurder het contract beëindigen.

Stichting DuWo in Delft heeft de clausule 'al jaren' in de contracten voor studentenwoningen staan. "Wij hebben het campuscontract uitgevonden", zegt woordvoerder Jan Benschob. Na diverse rechtszaken, die DuWo altijd heeft gewonnen, benaderde de verhuurder met een aantal andere studentenhuisvesters minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker (VVD) voor een wettelijke regeling. Daaraan heeft de minister gehoor gegeven.

Vervolghuisvesting

De studentenbonden zijn niet blij met de nieuwe wet. "Daarmee verschuift de minister alleen het probleem", stellen de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en USF Studentenbelangen, de belangenvereniging voor studenten in Utrecht, waar de kamernood hoog is. "Wij zijn op zich niet tegen campuscontracten, maar dan moet er wel voldoende vervolghuisvesting zijn", zegt woordvoerder Joanneke Krämers van USF.

In Utrecht, maar ook in andere steden, ontbreekt het volgens haar nog aan deze goedkope huur- en koopwoningen.