DEN HAAG - De PvdA zou 47 zetels krijgen als de Nederlandse bevolking vrijdag zijn stem voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer had uitgebracht. Dat zijn vijf zetels meer dan de partij nu heeft. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van televisie-programma Nova en onderzoeksbureau Interview NSS.

In de peiling vorige week stond de PvdA op 45 zetels. Deze week gaf partijleider Wouter Bos het startsein voor de verkiezingscampagne van de PvdA.

De VVD boekt ook winst en staat op 32 zetels, vier meer dan de liberalen bij de vorige verkiezingen in 2003 haalden. De ChristenUnie verdubbelt het aantal zetels van drie naar zes. Dat is eenzelfde aantal als in de peiling van vorige week.

CDA

Het CDA staat in de peiling op 36 zetels, acht minder dan het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer en drie minder vergeleken met de steekproef vorige week. De SP stijgt van de huidige negen zetels, naar veertien. Vorige week waren het er nog vijftien. GroenLinks verliest een zetel, van acht in 2003 naar zeven.

D66 scoorde bij de verkiezingen in 2003 zes zetels, nu zijn dat er volgens de peiling vier, evenveel als vorige week. De SGP blijft staan op twee zetels. De LPF zou volgens de peiling uit de Kamer verdwijnen. Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid zouden uitkomen op twee zetels. De Partij voor de Dieren behaalt volgens de peiling geen enkele zetel.