UTRECHT - De politie heeft in Marokko een man aangehouden, die zij verdenkt van moord dan wel doodslag op Ilona Németh. De toen 36-jarige Utrechtse verdween op 16 juli 2004 spoorloos. Een jaar later werd haar stoffelijk overschot na een tip opgegraven in de Utrechtse wijk Overvecht.

De politie richtte haar onderzoek vanaf januari dit jaar op de 27-jarige verdachte, zo meldt een woordvoerder van het Utrechtse korps. Het onderzoek werd echter bemoeilijkt door het feit dat man sinds augustus 2005 in Marokko verblijft. Of hij was uitgeweken in verband met de moordzaak, is de politie nog niet duidelijk.

Volgens de zegsman was er sprake van een goede samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten. Dat leidde vrijdag tot zijn aanhouding door de Marokkaanse politie.

Uitleveringsverdrag

De politie in Utrecht verwacht dat de man waarschijnlijk in Marokko zal worden berecht. Berechting in Nederland zit er niet in omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Marokko en omdat dat land geen onderdanen uitlevert. De verdachte heeft overigens zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Zodra het opsporingsonderzoek is afgerond zal het Openbaar Ministerie in Utrecht het strafdossier aanbieden aan de Nederlandse minister van Justitie, die het zal overdragen aan de Marokkaanse autoriteiten.

Ilona Németh verdween op 16 juli 2004 toen zij vanuit huis in de Utrechtse wijk Zuilen op de fiets vertrok naar station Overvecht, om de trein te pakken naar haar werk in Hilversum. Daar kwam zij nooit aan. Haar fiets werd elders in Utrecht teruggevonden. Na een jaar intensief onderzoek vroeg de politie in de zomer van 2005 via de media opnieuw aandacht voor haar verdwijning.

Dat leidde op 3 augustus dat jaar tot het vinden van haar stoffelijk overschot. Zij lag begraven in de bosschages achter een gymzaal in de buurt van station Overvecht. Onderzoek wees uit dat zij door een misdrijf om het leven was gekomen.