NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag tijdens zijn spoedberaad Israël niet opgeroepen een einde te maken aan het geweld. De Veiligheidsraad "verwelkomde" slechts het besluit van secretaris-generaal Kofi Annan om een team van diplomaten naar het Midden-Oosten te sturen.

De korte verklaring van het hoogste orgaan van de VN riep verder alle betrokken partijen op om hun volledige medewerking aan het team te verlenen. Met de tekst komt de Veiligheidsraad niet tegemoet aan het verzoek van Libanon om een staakt-het-vuren af te dwingen en een onmiddellijk einde aan het geweld van Israël te eisen.

Annan besloot donderdag een team van drie personen naar het conflictgebied te sturen. De drie moeten er bij alle partijen op aandringen zelfbeheersing in acht te nemen om te voorkomen dat er een grote crisis ontstaat. Het drietal gaat eerst naar Caïro voor ontmoetingen met Egyptische functionarissen en ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga. Daarna gaan zij naar Israël, de Palestijnse gebieden, Libanon en Syrië.