AMSTERDAM - De Arbeidsinspectie gaat de legionellabesmetting in het Post CS-gebouw onderzoeken. De inspectie bekijkt of de werkgevers van de bedrijven die in het gebouw zitten, hun 'zorgplicht' zijn nagekomen. Dat heeft een woordvoerster van de Arbeidsinspectie vrijdag gezegd.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en dus ook voor het onderhoud van de koelsystemen die het klimaat in de werkruimten regelen. Ze kunnen deze installaties zelf beheren of dat uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf, maar blijven ervoor verantwoordelijk dat het goed gebeurt.

Bron

Het was vrijdagochtend relatief rustig bij de GGD Amsterdam nadat donderdag bekend werd wat de bron was van de legionellabesmetting in de hoofdstad. Dat heeft een woordvoerder van de GGD vrijdagmorgen bekendgemaakt.

Bij de GGD was een callcenter ingericht om extra telefoontjes van verontruste mensen te ontvangen, maar daar is weinig gebruik van gemaakt. Donderdag werd bekend dat de koeltoren naast het Post CS-gebouw hoogstwaarschijnlijk de boosdoener is. In het gebouw is tijdelijk het Stedelijk Museum gevestigd evenals een aantal bedrijven. De koeltoren is dinsdag preventief afgesloten.

Openingstijd

Ook bij het Stedelijk Museum zijn vrijdagmorgen weinig telefoontjes binnengekomen. Ongeveer twintig toekomstige bezoekers informeerden voor openingstijd of het gebouw veilig te betreden is en enkele personeelsleden belden met dezelfde vraag.

Volgens de GGD is de kans op een legionella-infectie, bijvoorbeeld na bezoek aan het museum, zeer klein. Mensen die in de buurt van de koeltorens zijn geweest en de komende twee weken plotseling hoge koorts krijgen in combinatie met hoesten, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts. Bezoekers van het Centraal Station hebben, zo zegt de GGD, geen reden om ongerust te zijn.

Bijeenkomst

Enkele tientallen bezorgde medewerkers in het Post CS-gebouw in Amsterdam woonden vrijdagmiddag een bijeenkomst bij over de legionellabesmetting. Beheerder Shopping Center Management (SCM) had de bijeenkomst georganiseerd om de huurders bij te praten over de ziekte en het koelsysteem.

De GGD in Amsterdam was niet aanwezig, maar heeft wel een brief laten verspreiden voor de werknemers in en rond het pand. De geneeskundige dienst roept hen daarin op alert te zijn op symptomen van de ziekte. Komende woensdag moet honderd procent duidelijk zijn of de koeltoren inderdaad de bron was van de legionella uitbraak.