KERKRADE - De Algemene Inspectiedienst is bij een veehouder in Zuid-Holland donderdag gestuit op grote aantallen verwaarloosde schapen. De AID, onderdeel van het ministerie van Landbouw, heeft al zijn tweeduizend schapen in beslag genomen, liet de dienst vrijdag weten.

Bij een controle bleken veel van de dieren ernstig vermagerd en kreupel. Een deel had te lange en misvormde nagels. Verder vond de dienst enkele dode dieren. Mede daarom, maar ook door de slechte reputatie van de boer, is besloten alle schapen in beslag te nemen.

Oude bekende

Omdat de AID-medewerkers belemmerd werden in hun werk, is de hulp ingeroepen van de politie. De veehouder is een oude bekende van de AID. Hij is bij eerdere controles, die ook al leidden tot inbeslagnames, al beboet voor verwaarlozing. De rechter deed enkele maanden geleden de uitspraak dat de omstandigheden op het bedrijf beter moesten.

De weggehaalde schapen bevinden zich op een opvangadres waar ze nader onderzocht worden. Afhankelijk van dat onderzoek zullen ze uiteindelijk naar andere adressen gaan. De AID-woordvoerder sprak van een uitzonderlijk grote partij dieren.