BERGEN - Nationaal Park De Maasduinen in het Noord-Limburgse Bergen wordt volgens de brandweer geteisterd door brandstichting. Sinds vrijdagmorgen zijn er drie zeer grote branden uitgebroken.

Na een eerste melding rond 9.45 uur wist de brandweer vlak voor 11.00 uur de bos- en heidebrand aan de Ceresweg te blussen, maar enkele honderden meters verderop was inmiddels een nieuwe brandhaard ontstaan. Rond 13.45 uur laaide het vuur weer op een andere plek op.

Nablussen

Brandweerkorpsen uit Venlo, Venray, Meerlo, Gennep en Horst aan de Maas bestreden het vuur in de omgeving van de Ceresweg met groot materieel. Rond 15.00 uur had de brandweer de branden onder controle en was bezig met nablussen.

In totaal ging ruim twee hectare bos en heide verloren. De politie hoort getuigen en is de komende dagen extra alert. Zo vliegt er sinds vrijdagmiddag onder meer een politievliegtuig over het natuurpark om de zaak in de gaten te houden.

A12

Een brand in enkele honderden meters middenberm van de A12 heeft het verkeer vrijdagmiddag overlast bezorgd. Het vuur ging met veel rook gepaard.

Zowel in de richting Utrecht als de richting Den Haag was de weg ter hoogte van de brand afgesloten. Richting Utrecht moest het verkeer bij knooppunt Gouwe van de weg af en richting Den Haag ter hoogte van knooppunt Oudenrijn.

Gedoofd

Tegen half vier vrijdagmiddag was de brand aan de middenbermkant richting Utrecht uit, richting Den Haag was het vuur een uur later gedoofd, aldus een woordvoerder van de politie. Om half vier stond er op de A12 richting Utrecht tussen Waddinxveen en Woerden 20 kilometer file en richting Den Haag tussen Oudenrijn en Nieuwerbrug 15 kilometer.