PARIJS - Jeugdige relschoppers hebben in de nacht van Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, in voorsteden van Parijs ongeveer vijftig auto's in brand gestoken. Ook ging een afvalcontainer in vlammen op.

De Franse politie heeft ongeveer veertig vandalen opgepakt maar tot gewelddadige confrontaties zoals in het nabije verleden kwam het niet, meldden Franse media.

In het centrum van Parijs bleef het rustig. Op de Champs-Elysées wordt 's middags de traditionele militaire parade gehouden in aanwezigheid van president Jacques Chirac. Het weinig populaire staatshoofd zal later op de dag vragen van journalisten beantwoorden en zal daarbij in het "offensief" gaan, zo is gemeld.

Verkiezingen

Over tien maanden zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk, maar het is niet de verwachting dat Chirac een derde ambtstermijn ambieert.

Op Quatorze Juillet wordt de bestorming van de Bastille en daarmee het begin van de Franse Revolutie op 14 juli 1789 herdacht. Hoewel er officiële plechtigheden zijn, is 14 juli vooral een groot volksfeest. Zo wordt in het hele land 's avonds vuurwerk afgestoken.