DEN HAAG - Een Nederlandse Apache helikopter van de Deployment Task Force in Afghanistan is zondag geraakt bij een beschieting. Dat liet het ministerie van Defensie weten.

De helikopter werd beschoten met een klein kaliber wapen en liep daarbij beschadigingen op aan het hydraulisch systeem en de staartsectie. Als gevolg van de schade moest de piloot een voorzorgslanding maken op de Nederlandse basis in Tarin Kowt. De bemanning van het toestel bleef ongedeerd.

Luchtsteun

Woensdag werden volgens het ministerie van Defensie opnieuw Nederlandse F-16's ingezet om luchtsteun te geven aan coalitietroepen van Operatie Enduring Freedom die in gevecht waren geraakt.

De inzet vond plaatst in Musah Qa'leh in de provincie Helmand. Hoewel de vliegtuigen tijdens de inzet niet hebben gevuurd, heeft hun aanwezigheid volgens het ministerie wel bijgedragen aan het beëindigen van het gevecht. de toestellen zijn na hun missie behouden teruggekeerd op hun thuisbasis in Kabul.

Opbouw

De opbouw van het kamp in Tarin Kowt verloopt volgens het ministerie volgens plan. "De fundamenten van de meeste faciliteiten zijn gestort en er wordt hard gewerkt aan gemeenschappelijke ruimtes en woon- en werkvertrekken.

Ook de opbouw van het kamp in Deh Rawood vordert gestaag. Inmiddels is het tijdelijk kampement, gebouwd voor de genisten die het uiteindelijke kamp gaan opbouwen en de Force Protection, gereedgekomen."