RIJSWIJK - Het aantal diefstallen van auto's van nul tot drie jaar oud is dit eerste halfjaar sterk toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er werden 145 meer jonge auto's gestolen dan in 2005.

In de politieregio's Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Limburg-Noord en Brabant-Noord is de kans op het verdwijnen van een jonge auto het grootst. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), waarin onder meer politie, verzekeraars en autobranche samenwerken.

Volkswagen

Vooral Volkswagens zijn populair onder dieven, gevolgd door Opels en Seats. Het totaal aantal auto's dat het eerste halfjaar van dit jaar is gestolen, is met 5,4 procent afgenomen.

In het totaal werden in het eerste halfjaar van 6484 personenauto's gestolen, dat waren er 369 minder dan in het eerste halfjaar van 2005. Het beeld verschilt per leeftijdscategorie. Van de auto's van 0 t/m 3 jaar oud werden er 1317 gestolen, 145 meer dan in de eerste helft van 2005. Van de oudere voertuigen werden er 5167 gestolen, dat is 514 minder dan in 2005.

Volgsysteem

Directeur Guus Wesselink van het AVc pleit voor het verplicht stellen van een voertuigvolgsysteem met behulp van GPRS om auto's makkelijker terug te vinden. Op dit moment is zo'n systeem al verplicht bij auto's boven 70.000 euro. Wesselink wil dat ook goedkopere auto's ermee worden uitgerust.

De meeste gestolen auto's verdwijnen naar landen in Afrika en het oosten van Europa, zoals Roemenië, Georgië en Wit-Rusland.