HELSINKI - ABN Amro heeft zich volgens staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu bereid getoond te investeren in een kerncentrale. Daardoor is volgens Van Geel de kans aanzienlijk toegenomen dat er over ongeveer tien jaar in Nederland een ultramoderne nieuwe kerncentrale staat.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Topman Rijkman Groenink van ABN Amro heeft kortgeleden met Van Geel over de medewerking aan de bouw van een centrale gesproken, zei vrijdag een woordvoerster van de CDA-staatssecretaris. De bank noemde deze informatie echter "prematuur".

Luchtkastelen

"Er is geen sprake van een concreet project. Er kan dus niet worden gesproken over financiering. We kunnen niet investeren in luchtkastelen. Pas als een project concreet is, kijken we of er draagvlak is." Het woord is aan de politiek, voegde de woordvoerder van ABN Amro eraan toe.

Hij zei wel dat het concern zijn investeringsbeleid inzake kerncentrales aan het herformuleren is. Maar wanneer dat beleid op poten staat, viel niet te zeggen. Milieuorganisatie Greenpeace vindt het zorgelijk dat ABN Amro nucleaire investeringen niet afwijst. "Hoe valt dat te rijmen met het beleid van de bank voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?"

Milieu

Van Geel wil met kernenergie klimaatdoelstellingen halen. "Je kan die optie niet schrappen, juist vanwege het milieu", beaamde hij vrijdag nog eens in het Radio 1 Journaal. De staatssecretaris komt na de zomer met een brief over de voorwaarden waaraan de bouw van een kerncentrale moet voldoen, in het kader van een nieuwe kernenergiewet.

Voor de PvdA is echter politiek onhaalbaar wat Van Geel wil, stelt energiewoordvoerder Diederik Samsom. "Frappant dat een vertrekkende bewindsman dit zegt. We gaan de kernenergiewet niet voor de verkiezingen van 22 november behandelen. Dat is praktisch al onmogelijk, maar ook politiek onfatsoenlijk.

Omstreden

De premier heeft zelf gezegd dat alles wat enigszins omstreden is, niet aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd." Van Geels woordvoerster erkende dat diens brief door het kabinet moet worden goedgekeurd.

Delta, dat 50 procent van de aandelen van de enige Nederlandse kerncentrale in het Zeeuwse Borssele bezit, wil volgens Van Geel ook geld steken in een nieuwe centrale. Een woordvoerster van Delta zei dat er nog meer energiebedrijven en ook banken met zulke interesse zijn, maar wilde geen namen noemen.

Maasvlakte

Delta studeert volgens haar op randvoorwaarden zoals type en locatie voor een kerncentrale. Het bedrijf wil niet koste wat kost in Borssele een tweede centrale. "We zouden ook een centrale op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam of de Eemshaven in Groningen kunnen exploiteren."

Van Geel zelf bezoekt intussen vrijdag in Finland, waar hij is voor informeel EU-overleg, een grote kerncentrale in aanbouw. De centrale in Olkiluoto krijgt ruim 1600 megawatt vermogen. De bouw die vorig jaar is begonnen en in 2009 af moet zijn, heeft al negen maanden vertraging opgelopen. Volgens Greenpeace zijn de lasnaden in het reactorgebouw niet goed.

Bouwer

De bouwer is het Franse staatsbedrijf Framatome. De turbines worden geleverd door Siemens. In het Franse Cherbourg moet eenzelfde centrale komen, maar de kosten daarvan liggen een kwart hoger dan die van de Finse centrale (3,2 miljard euro).