BEIROET - De Israëlische luchtmacht heeft vrijdagochtend een buitenwijk van Beiroet gebombardeerd. Daarbij zijn zeker drie doden en vijftig gewonden gevallen, aldus bronnen bij de Libanese veiligheidsdiensten. Ook de snelweg van Beiroet naar Damascus is gebombardeerd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De aanval was gericht op een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad waar kantoren van Hezbollah zijn gevestigd. Er waren luide explosies te horen. Tientallen auto's zijn vernield, winkels en gebouwen beschadigd. Over de wijk hangt rook.

De brandstoftanks van de elektriciteitscentrale in Jiyé zijn getroffen en in brand geschoten. Ook bombardeerde Israël een brug.

Luchthaven

De internationale luchthaven van Beiroet werd vrijdag rond het middaguur opnieuw gebombardeerd. Dat hebben Libanese functionarissen gezegd. Voor het eerst werd ook een terminal van het vliegveld onder vuur genomen, meldde een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

Een Libanese functionaris ontkende later dat een terminal is geraakt. Een Libanese legercommandant zei dat een hangar van de Libanese luchtvaartmaatschappij MEA is geraakt.

De Israëlische luchtmacht had de luchthaven eerder op de dag al tweemaal bestookt. Daarbij werden de landingsbaan en brandstofopslagtanks geraakt. Ook marineschepen voor de kust van Libanon zouden hebben geschoten.

Grofweg 2500 KLM-passagiers zijn de dupe geworden van het geweld. KLM heeft alle vluchten tussen Schiphol en Beiroet voor komende week geschrapt, zo zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij vrijdag.

Snelweg

Eerder op de vrijdagochtend (plaatselijke tijd) zou de snelweg van Beiroet naar Damascus het doelwit zijn geweest van een Israëlische luchtaanval. Dit is van een bron bij de Libanese veiligheidsdiensten vernomen. Die hebben de weg voor alle verkeer afgesloten.

Op een stuk weg van zo'n twintig kilometer lengte heeft Israël achtereenvolgens vijf bombardementen uitgevoerd. Daarbij werden twee bruggen vernield. Drie personen raakten gewond.

De snelweg van Libanon naar Damascus is de enige belangrijke weg die Libanon met de rest van de Arabische wereld verbindt. Duizenden buitenlanders maakten gebruik van de weg om Libanon te verlaten nadat het geweld daar woensdag was losgebarsten. De luchthaven van Beiroet is na Israëlische bombardementen gesloten. Ook heeft Israël een zeeblokkade ingesteld.

Chirac

De Franse president Jacques Chirac heeft vrijdag het militaire optreden van Israël in Libanon "compleet buitensporig" genoemd. Volgens het staatshoofd lijkt het erop dat de joodse staat het buurland "wenst te vernietigen".