AMSTERDAM - De eigenaren van de negentig ontruimde woningen op het Bos en Lommerplein in Amsterdam, kunnen die verkopen aan de aannemer. Hillen & Roosen (HR) heeft donderdag aangeboden de woningen, die twee jaar geleden voor gemiddeld 220.000 euro zijn verkocht, terug te kopen.

Het complex werd dinsdag ontruimd nadat constructiefouten waren ontdekt in de eronder gelegen parkeergarage. De woningen, winkels en kantoren van het in 2005 in gebruik genomen complex zouden daardoor kunnen instorten.

Tijdens de bewonersbijeenkomst waar het aanbod van de aannemer werd bekendgemaakt, hebben tientallen mensen enthousiast gereageerd. Voorzitter Douwe van Riet van de vereniging van eigenaren heeft hen wel gewaarschuwd het bouwtechnische onderzoek af te wachten, omdat er misschien niets mis is met de appartementen.

Veilig

HR heeft er alle vertrouwen in dat die binnenkort veilig zullen blijken te zijn en weer in de verkoop kunnen. "We zitten straks misschien wel met negentig woningen opgescheept", zei een woordvoerder. "Op de korte termijn is er een waardevermindering, maar op de lange termijn stijgt de waarde weer", zo verwacht hij.

De betrokken partijen hebben donderdag afgesproken zo snel mogelijk een bouwkundig adviesbureau te laten onderzoeken welke maatregelen moeten worden genomen om het complex veilig te maken om ernaar terug te keren.

Advocaten

De VVE heeft Van Till Advocaten ingeschakeld om de bewoners bij te staan in juridische procedures tegen HR, projectontwikkelaar Multi Vastgoed, eigenaar Fortis Vastgoed van het complex en de gemeente Amsterdam. Donderdag is namens de VVE een aansprakelijkheidsstelling naar de vier partijen gestuurd, waarmee die verantwoordelijk worden gehouden voor de constructiefouten in het complex. Dat is de eerste stap naar eventuele schadeclaims.

Op een bijeenkomst met de 27 gedupeerde ondernemers van het Bos en Lommerplein heeft Fortis Vastgoed toegezegd dat die vanaf de ontruiming geen huur hoeven te betalen. Volgens voorzitter Frans Meulemans van de winkeliersvereniging Bos en Lommer worden de huurcontracten niet ontbonden. De ondernemers weten nog niet waar en wanneer ze hun activiteiten kunnen voortzetten.

Huurwoning

Alle bewoners van het Bos en Lommerplein kunnen tijdelijk terecht in een huurwoning. De Amsterdamse woningcorporaties hebben gezamenlijk de benodigde negentig woningen aangeboden. Die staan allemaal in Bos en Lommer zelf of in aangrenzende stadsdelen. Wie de huren gaat betalen, is nog onbekend.

Het kan nog wel een week duren voordat de gedupeerden, die nu nog in hotels of bij familie of vrienden overnachten, kunnen verhuizen. Eerst gaat de Dienst Werk en Inkomen na wie een woning wil. Bovendien moeten de corporaties, als de tijdelijke bewoners dat willen, de onderkomens voorzien van stoffering en meubels.

Markt

Vrijdag gaat de markt van het Bos en Lommerplein al weer door. De marktkooplui kunnen met hun kramen terecht op de nabijgelegen Bos en Lommerweg, waar de markt al eerder naar verplaatst was toen het plein in februari enige tijd was ontruimd.

Doordat ze de afgelopen dagen niet op de markt hebben kunnen staan, hebben de kooplui flinke schade geleden, zei Martie Bleeker, secretaris van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. Volgens haar zijn vooral vis- en groente- en fruitboeren gedupeerd, omdat zij hun voorraden hebben moeten weggooien. Waarschijnlijk dienen ze schadeclaims in bij het stadsdeel. "Wij huren immers een plek van het stadsdeel. Dat moet de schade dan verhalen op de bouwers", aldus Bleeker.

Schade

Op kleine schaal is al een begin gemaakt met het opmaken van de schade. Circa twintig bewoners van het Bos en Lommerplein hebben donderdag een schadeformulier ingevuld met hulp van het verzekeringsbedrijf van de gemeente Amsterdam (VGA). Dat heeft tijdelijk een informatiebalie in het kantoor van de Algemene Woningbouwvereniging. De schadeposten variëren van bedorven voedsel in de koelkast tot misgelopen inkomsten van bewoners die hun kantoor aan huis hebben.