BEIROET/JERUZALEM - De Israëlische havenstad Haifa is donderdagavond getroffen door twee raketten afgevuurd door vermoedelijke strijders van Hezbollah. Niemand raakte gewond, maar nooit eerder kwamen raketten van de Libanese beweging zo diep in Israël terecht.

De Israëlische ambassadeur Daniel Ayalon in Washington noemde de aanval een "ernstige escalatie". Iran en Syrië spelen volgens hem "met vuur". Een zegsman van Hezbollah ontkende dat zijn groepering Haifa, 40 kilometer van de grens met Libanon, had bestookt.

Snelweg

In reactie op de raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht in de nacht van donderdag op vrijdag de snelweg van Beiroet naar Damascus gebombardeerd. Dit is van een bron bij de Libanese veiligheidsdiensten vernomen. Het is nog onduidelijk of er bij het bombardement slachtoffers zijn gevallen en hoe groot de schade is.

Bij de Israëlische bombardementen op Libanon zijn ook vier Brazilianen om het leven gekomen, allemaal behorend tot hetzelfde gezin. Dit heeft de regering in Brasilia donderdag bekendgemaakt.

Ahmadinejad

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft Israël gewaarschuwd geen aanval uit te voeren op Syrië. Hij zei dit in een telefoongesprek met de Syrische president Bashar al-Assad, aldus de Iraanse staatstelevisie vrijdag (plaatselijke tijd).

"Als het zionistische bewind nog een domme stap zet en Syrië aanvalt, dan zal dat worden beschouwd als een aanval op de hele islamitische wereld, en dat bewind zal een zeer fel antwoord krijgen", aldus Ahmadinejad volgens de tv-uitzending.

Ontvoering

De strijd barstte woensdagmorgen los na de ontvoering door Hezbollah van twee Israëlische militairen. Israël reageerde met zware bombardementen op Libanon die afgelopen twee dagen vijftig mensen het leven kostten. Israël heeft het buurland van de buitenwereld afgesloten.

Hezbollah reageerde donderdag door zeker tachtig raketten af te vuren op het noorden van Israël, de zwaarste bombardementen in tien jaar. Er vielen door de projectielen drie doden, onder meer in Safed en Nahariya. Zeker veertig mensen raakten gewond.

Inlichtingendienst

Brigade-generaal Yossi Baidatz, de commandant van de onderzoeksafdeling van de militaire inlichtingendienst, verklaarde volgens Israëlische media in het parlement dat Hezbollah beschikt over ongeveer honderd raketten met een bereik van tussen de 40 en 70 kilometer. De Libanese regering roept intussen op tot een staakt-het-vuren.

De Libanese minister van Naila Mouawad noemde de Israëlische reactie "disproportioneel", aldus de BBC. Zij deed een oproep de beide ontvoerde Israëlische militairen terug te geven aan Israël.

De Europese Unie en Rusland veroordeelden het "onevenredige gebruik van geweld" door Israël. Volgens de Amerikaanse president George W. Bush heeft Israël het recht zich te verdedigen tegen aanvallen, maar moeten de acties de Libanese regering niet verzwakken.

Luchthaven

Israëlische gevechtsvliegtuigen begonnen donderdag met het bombarderen van de internationale luchthaven van Beiroet. De start- en landingsbanen werden verwoest. Het vliegveld kan daardoor niet meer gebruikt worden. Later bestookte Israël nog twee militaire vliegvelden.

Behalve een luchtblokkade heeft Israël ook een zeeblokkade ingesteld "om de transport van terroristen en wapens naar terreurorganisaties in Libanon te voorkomen". Meer dan 10.000 toeristen vooral uit het Golfgebied proberen het oorlogsgebied via Syrië te ontvluchten.

Terreur

Het Israëlische leger heeft sinds woensdag honderden doelen bestookt in Libanon. Generaal-majoor Udi Adam, de commandant van Noord-Israël, zei dat plaatsen waar Hezbollah wapens heeft opgeslagen worden aangevallen. "Alle operaties zijn legitiem om terreur uit te roeien."

Een ander doelwit was het radio- en televisiestation al-Manar van Hezbollah in Beiroet. Daarbij vielen tien gewonden en een dode, maar de zender is nog in de lucht. Verder werden bruggen en wegen onder vuur genomen waardoor de hoofdstad van het zuiden is afgesloten.

Israël is van plan Hezbollah "te breken". Dat zei de Israëlische minister van Defensie Amir Peretz donderdag. "We hadden verwacht dat Hezbollah de spelregels zou breken en wij zijn van plan de organisatie te breken", aldus de bewindsman.

Hezbollah-leider

Volgens Israëlische media dreigt Israël het dichtbevolkte zuiden van Beiroet te bombarderen. Hier zou Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zich ophouden. De Libanese autoriteiten zeggen echter geen waarschuwing te hebben gekregen om bewoners uit het zuiden te evacueren.

Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldde dat er 48 mensen zijn gedood onder wie veel kinderen. In het zuidelijke dorp Dweir kwamen tien leden uit een familie om, aldus het persbureau Reuters. In het nabijgelegen Baflay kwamen zeven familieleden om.

Legerpost

Het conflict brak woensdagmorgen uit toen strijders van Hezbollah een legerpost in Noord-Israël aanvielen. Zij ontvoerden de 31-jarige Ehud Goldwasser en zijn 26-jarige collega Eldad Regev. Bij deze aanval en latere acties van Hezbollah zijn acht Israëlische militairen gesneuveld.

Intussen gaat ook het Israëlische offensief in de Gazastrook door. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd met raketten bestookt. Er worden tien gewonden gemeld. Israël probeert hier al sinds eind juni de ontvoerde korporaal Gilad Shalit vrij te krijgen.

Beiroet

In een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn donderdagavond zeker vier zware explosies gehoord. Getuigen meldden dat het mogelijk ging om granaten die door Israëlische marineschepen zouden zijn afgevuurd.

Ook de luchthaven van Beiroet zou zijn bestookt. Het Israëlische leger waarschuwde Libanon donderdag eerder op de dag alle inwoners van die buitenwijk te evacueren. Het zou gaan om de wijk waar Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zou wonen.

Veto

De Verenigde Staten hebben donderdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken over een ontwerpresolutie waarin de inval van Israël in de Gazastrook wordt veroordeeld. Tien landen stemden voor, terwijl vier zich van stemming onthielden.

In de ontwerpresolutie, die was ingediend door Qatar, werd gevraagd een eind te maken aan de Israëlische operatie en "het onevenredig gebruik van geweld" in de Gazastrook alsook om de vrijlating van de ontvoerde Israëlische militair en 64 door Israël gearresteerde Palestijnse functionarissen.

Onevenwichtig

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, noemde de resolutie "onevenwichtig" en "niet alleen ongelegen, maar ook achterhaald" vanwege de aanvallen van Hezbollah op Israël. De resolutie zou de spanningen in de regio alleen maar vergroten en "onze visie ondermijnen van twee democratische staten, Israël en Palestina, die in vrede en veiligheid naast elkaar leven".