AMSTERDAM - De bron van de legionellabesmetting is zeer waarschijnlijk de koeltoren naast het Post CS-gebouw, het voormalige postkantoor bij het Centraal Station in Amsterdam. Dat heeft de GGD donderdag bekendgemaakt.

De bron is dinsdag preventief afgesloten, zodat deze geen legionella meer kon verspreiden. Volgende week kan definitief worden bepaald of het water in de koeltoren met legionella is besmet. Hiertoe moet de legionellabesmetting die is gevonden in het water van de koeltoren worden vergeleken met de bacteriën die zijn gevonden bij de patiënten.

Bouwprojecten

Donderdag heeft zich nog een besmette patiënt gemeld, die niet in Amsterdam woont, maar wel werkzaam was in een van de bouwprojecten rondom het Post CS-gebouw. Daarmee komt het totale aantal gemelde patiënten op 24. Eén persoon is aan de ziekte overleden. De GGD verwacht dat, gezien het geringe aantal gemelde patiënten in de laatste drie dagen, de uitbraak van legionellabesmetting over zijn hoogtepunt heen is.

De bedrijven in het gebouw zijn dinsdag al geïnformeerd over de mogelijke besmetting. In het pand zijn onder meer het tijdelijk onderkomen van het Stedelijk Museum, architectenburo Jo Coenen en club-restaurant 11 gevestigd. Post CS staat midden in een bouwput wegens de ontwikkeling van het Oosterdokseiland.

Windrichting

Deze week zijn diverse monsters genomen van waterinstallaties in Amsterdam, waaronder de koeltoren van het Post CS-gebouw. Op basis van de gegevens van alle gemelde patiënten en de windrichting werd de koeltoren op het Oosterdokseiland als mogelijke besmettingsbron gezien en afgesloten. Ook twee andere mogelijke bronnen werden afgesloten.

De GGD meldde dat de kans op een legionella-infectie klein is. Ook het Stedelijk Museum en club-restaurant 11 verwachten dat de kans op besmetting minimaal is. "De verhuurder van het pand heeft ons verzekerd dat onze bezoekers geen gevaar liepen, dus zijn we open gebleven", stelt mede-eigenaar van 11, Brian Boswijk. Ook het museum was gewoon te bezoeken.

Gereinigd

Volgens een woordvoerder van het museum heeft de verhuurder dinsdag het besmette water uit het luchtafvoersysteem laten pompen. Daarna is het systeem meermalen gereinigd. Van het water dat nu in de luchtafvoer zit, zijn monsters genomen. Pas als blijkt dat die niet langer besmet zijn met legionella, wordt het systeem weer in gebruik genomen.

Mensen die in de buurt van deze koeltoren zijn geweest en in de komende twee weken nog klachten krijgen van snel opkomende koorts in combinatie met hoesten, wordt aangeraden contact op te nemen met hun huisarts. De infectie is dan goed te behandelen.

Beheerder

Shopping Center Management (SCM), de beheerder van het Post CS-gebouw, betreurt dat dat hoogstwaarschijnlijk de bron is geweest van de legionellabesmetting. Dat heeft SCM donderdagavond in een verklaring laten weten.

"Het gaat SCM als beheerder van het gebouw zeer aan het hart dat er slachtoffers zijn gevallen", staat in de verklaring. De GGD maakte donderdag bekend dat de koeltoren naast het voormalige postkantoor bij het Centraal Station zeer waarschijnlijk de boosdoener is.

"Deze installatie is gehuurd en in onderhoud gegeven aan een erkend bedrijf", aldus SCM. Het zegt er alles aan te zullen doen om de precieze toedracht en oorzaak van de besmetting te achterhalen.