BEIROET - Libanon heeft Israël gevraagd direct een staakt-het-vuren in acht te nemen. De Libanese minister van Informatie. Ghazi Aridi, liet donderdag weten dat Israël een eind moet maken aan de "openlijke agressie".

Aridi zei verder dat de Libanese premier Fuad Siniora een ontmoeting heeft gehad met de ambassadeurs van de landen die permanent lid zijn van de VN-Veiligheidsraad en met een aantal gezanten uit Arabische landen.

De Israëlische luchtmacht bestookte intussen een Libanese militaire basis in de Bekaa-vallei, vlak bij de grens met Syrië, en verscheidene andere doelen. Eerder op donderdag bombardeerde Israël al de luchthaven van Beiroet.

De Israëlische minister van Defensie Amir Peretz zei donderdag dat Israël het offensief tegen Libanon zal staken als het garanties krijgt dat Hezbollah niet meer aan de zuid-Libanese grens met Israël kan opereren. "Niet Hezbollah, maar het Libanese leger moet langs een internationale grens opereren", aldus Peretz.

Iran

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag gezegd dat de militante Hezbollah-beweging de twee ontvoerde Israëlische militairen naar Iran wil brengen. Een woordvoerder van het ministerie zei dat Israël beschikt over gedetailleerde informatie over de plannen van Hezbollah.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees donderdagavond elke betrokkenheid van zijn land bij een eventueel plan voor overbrenging van de Israëlische militairen van de hand. Hij noemde de uitspraak van het Israëlische ministerie 'absurd'.

Toeristen

Duizenden toeristen verlaten Libanon uit angst voor het opgelaaide geweld. Het gaat vooral om bezoekers uit de Golfstaten, die nu via Syrië pogen huiswaarts te keren. Al meer dan 12.000 toeristen hebben de belangrijkste grenspost tussen beide landen gepasseerd, aldus de autoriteiten.

De enige internationale luchthaven van Libanon blijft zeker nog de komende 48 uur gesloten wegens schade door een Israëlisch bombardement. Daarna hoopt de luchthaven in elk geval weer deels vluchten te kunnen afwerken.

Cyprus heeft een toestel naar Damascus gestuurd om zeker 115 mensen op te halen. Het gaat om Cyprioten, Britten, Fransen, Tsjechen en een Amerikaan. Cyprus heeft zich bereid verklaard EU- en andere burgers weg te halen uit Syrië als dat nodig is.

Negatief reisadvies

Nederlandse reizigers naar Libanon moeten rekening houden met een negatief reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Libanon zolang de crisis daar voortduurt, zo meldt het donderdag op zijn website.

Voor Israël ontraadt het ministerie reizen naar het noorden en naar de streek rond Gaza. De rest van het land is nog rustig, meent het ministerie.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag in spoedzitting bijeen om te spreken over het escalerende conflict. Behalve de vijftien leden van de raad nemen ook afgevaardigden van Israël en Libanon aan het debat deel, zei de voorzitter van de Veiligheidsraad, de Franse VN-ambassadeur Jean-Marc de la Sablière donderdag in New York.