HAARLEM - Acht medewerkers van de politie Kennemerland zijn disciplinair bestraft voor hypotheekfraude. Dat meldde de politie Kennemerland donderdag. De straffen variëren van een formele berisping tot het aanzeggen van voorwaardelijk ontslag.

Aanleiding is een onderzoek na een aangifte van een verzekeringsmaatschappij tegen een tussenpersoon die fictieve rekeningen zou hebben ingediend. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer veertig mensen -onder wie de acht politiemedewerkers- een aanvullende hypotheek hebben gekregen voor het verbouwen van hun woning. Op aangeven van de tussenpersoon dienden zij nepbonnen in om het geld uit een zogenaamd bouwdepot versneld te krijgen.

Privé-gedragingen

Het Openbaar Ministerie beraadt zich op verdere strafrechtelijke stappen. Het verwijt de medewerkers van de politie dat zij onvoldoende alert zijn geweest op de inhoudelijke manier waarop de hypotheken zijn afgesloten. Omdat het hier gaat om privé-gedragingen die geen invloed hebben op het functioneren van de medewerkers is geen van de medewerkers gedurende het onderzoek buiten functie gesteld.