ROTTERDAM - Als wijlen Pim Fortuyn in de Tweede Kamer was gekomen of minister-president was geworden, dan had hij het Haagse wereldje na een paar jaar al voor gezien gehouden. Dat zegt Ari Versluis, fotograaf en voormalig intieme vriend van Fortuyn in het nieuwe nummer van het magazine Nieuw Rotterdam.

Fortuyn, die in 2002 is vermoord, noemde Versluis zijn grote liefde. Volgens de fotograaf zou de flamboyante politicus over het premierschap hebben gezegd: "Nou dan doen we dat een jaar en dan moet er dit en dat gebeuren en dan gaan we heel veel feesten bouwen, een paar wetten er doorheen jassen en het Catshuis verbouwen."

Bil

Versluis vindt dat Fortuyn 'veel te hedonistisch' was om in de politiek te blijven. "Hij was van: nu wil ik wijn drinken, dikke sigaren roken en van bil".

Volgens de in Werkendam geboren fotograaf vertoonde Fortuyn xenofobische trekken, bang voor alles wat hem vreemd was. Als ze samen gingen winkelen in een gekleurd deel van Rotterdam was Fortuyn 'arrogant, angstig en analyserend'. In Parijs in een Afrikaanse buurt gebeurde volgens Versluis hetzelfde. "Hij verstarde als een idioot. Zo van je moet heel dicht bij me blijven, het wordt gevaarlijk en we moeten hier wel doorheen."

Series

Versluis is bekend om zijn portretten van verschillende types mensen die hij samen met Ellie Uyttenbroek maakte. Het gaat om series van steeds twaalf foto's van mensen op straat die zich kleden volgens dezelfde kledingcode. Nieuw Rotterdam is een maandblad van Nico Haasbroek, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal en zijn vrouw Mieke van der Linden.