UTRECHT - Werken in warm weer levert schrijnende en gevaarlijke situaties op. Dat is gebleken uit de reacties tijdens de speciale meldweek van FNV Bondgenoten. De vakbond kreeg in vier dagen tijd bijna 350 meldingen binnen, zo heeft zij donderdag laten weten.

De bond is geschrokken van het grote aantal en de aard van de meldingen. "Veel van de situaties die bij ons gemeld werden, waren gewoonweg gevaarlijk en het is stuitend om te horen dat werkgevers in dergelijke gevallen niet thuis geven", aldus arbodeskundige Jan Verhagen van FNV Bondgenoten.

Hitte veroorzaakt klachten als concentratieverlies en hoofdpijn. Ook kunnen mensen last krijgen van ademhalingsproblemen en flauwvallen.

Temperatuur

Een chauffeur in de gehandicaptenzorg meldde dat de temperatuur in zijn busje oploopt tot 50 graden. "Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als die chauffeur flauw valt", aldus Verhagen.

Opvallend veel meldingen kwamen van werknemers in de detailhandel. Daarom gaat de bond donderdagmiddag in het centrum van Groningen winkelpersoneel voorlichten over werken in warm weer.

Optreden

Ook vertelt de bond wat werknemers kunnen doen om te zorgen dat hun baas maatregelen neemt. De bond vindt dat de arbeidsinspectie meer moet optreden bij meldingen bij warm weer. Ook vindt zij dat werknemers recht hebben op werkonderbreking wanneer het boven de 35 graden is en de werkgever geen maatregelen neemt.