OTTAWA - In China worden op grote schaal aanhangers van de in dat land verboden religieuze beweging Falun Gong gedood en beroofd van organen. Een rapport van twee onafhankelijke Canadese onderzoekers bevestigt deze praktijken, waarvan de Falun Gong zelf al eerder melding maakte.

De nieren, het hart, de hoornvliezen en andere organen worden vervolgens doorverkocht, ook aan afnemers in het Westen.

De voormalige Canadese staatssecretaris David Kilgour en mensenrechtenadvocaat David Matas hebben op verzoek van een Falun Gong-groepering maandenlang interviews met getuigen gehouden en naar opgenomen telefoongesprekken geluisterd. Tientallen ziekenhuizen en gevangenissen zijn volgens hen betrokken bij de praktijk.

Orgaandonatie

De Canadezen hebben ondermeer mensen naar Chinese gevangenissen laten bellen met de vraag of er "Falun Gong leveranciers beschikbaar" waren. In de meeste gevallen kon een orgaandonatie zo worden geregeld.

Mogelijk gaat het om meer dan 40.000 transplantaties. Van dit aantal organen konden de onderzoekers de herkomst niet traceren.

Schokkend

"De aantijgingen zijn zo schokkend dat ze bijna onmogelijk te geloven zijn", aldus het rapport. In Nederland heeft de Nierpatiënten Vereniging begin dit jaar haar achterban gewaarschuwd tegen het kopen van een nier in China. De Vereniging reageerde toen al op beschuldigingen dat er mensen 'op bestelling' ter dood worden gebracht.