PEKING - De 59-jarige Hu Jintao is de nieuwe leider van de Chinese communistische partij. Hij presenteerde zich vrijdag samen met acht andere leden van het nieuwe politbureau in de Grote Hal van het Volk.

Na de nieuwe secretaris-generaal Hu Jintao verscheen Wu Bangguo als tweede op het podium. Naar verwachting wordt hij in maart premier of voorzitter van het parlement. Het oude politbureau telde zeven leden.

De nieuwe sterke man van China bepleitte bij zijn aantreden verdere economische hervormingen. Maar Hu Jintao ontvouwde geen concrete plannen om problemen als de hoge werkloosheid en het falende banksysteem aan te pakken, meldt het Chinese persbureau Xinhua

Van de negen leden van het politbureau zijn zes vertrouwelingen van Hu Jintao's voorganger Jiang Zemin. Hij blijft voorzitter van het militair comité van de communistische partij en daarmee opperbevelhebber van de strijdkrachten. Jiang trok zich donderdag tijdens de laatste dag van het zestiende partijcongres terug als partijleider.

In maart treedt hij terug als president. Door op militair gebied de touwtjes in handen te houden, geeft hij aan een grote rol te willen blijven spelen, zeggen waarnemers. Zijn voorganger Deng Xiaoping bleef op militair gebied de machtigste man tot twee jaar na zijn vertrek uit het politbureau.