BEIROET - Het Israëlische leger heeft donderdag de infrastructuur van Libanon volledig plat gelegd. Het land is via de lucht en de zee onbereikbaar gemaakt. In de nacht van woensdag op donderdag werd de internationale luchthaven van Beiroet gesloten na verscheidene luchtaanvallen. De Israëlische marine heeft daarnaast een zeeblokkade ingesteld. Marineschepen liggen voor de Libanese kust.

De luchthaven van Beiroet ligt in het zuidelijke, door Hezbollah gedomineerde, deel van de stad. De luchthaven en de zeehavens worden volgens de Israëlische regering gebruikt voor de doorvoer van wapens naar terroristen. Verder wil Israël bereiken dat twee door Hezbollah ontvoerde militairen vrijkomen.

Bij aanvallen op het zuiden van Libanon vielen vannacht 27 doden. Daarop vuurde Hezbollah zestig raketten af op Noord- Israël. Daarbij werd een vrouw gedood.

Parijs

Frankrijk heeft de Israëlische aanvallen op Libanon scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy zei dat er onder meer "de luchthaven van een volkomen soevereine staat, een vriend van Frankrijk, is gebombardeerd". Het is een buitensporige daad van oorlog, aldus de bewindsman.

Ook Moskou veroordeelt de Israëlische aanvallen op burgerdoelen, "de civiele infrastructuur" in Libanon en in de Gazastrook, zo liet een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten roepen beide partijen op terughoudend te zijn. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris in het gevolg van de president Bush, die momenteel in Duitsland is, zei dat het Witte Huis wel "het recht van Israël erkent zich te verdedigen". De functionaris wilde anoniem blijven. Naar verwachting zal Bush later op de dag zelf nog op de kwestie ingaan.