AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft dit jaar ruim tweehonderd straatrovers aangehouden die Amsterdam Zuid-Oost, Diemen en Ouder Amstel onveilig maakten.

Volgens de politie, die het aantal arrestaties donderdagavond bekend maakte, is daarmee een zware slag toegebracht aan het straatroversgilde in deze gebieden. De arrestanten, die allen zijn voorgeleid aan de officier van justitie, waren volgens de politie verantwoordelijk voor een groot deel van het aantal berovingen.

Het aantal aangiften van deze misdrijven is dit jaar dan ook teruggelopen. De meeste aangehouden daders waren tussen de de 17 en 22 jaar oud.

De politie maakte al eerder bekend dat de straatcriminaliteit in de gehele hoofdstad in het eerste halfjaar van 2002 sterk is afgenomen. Het aantal straatroven in de hoofdstad ging met 26 procent omlaag, van 2303 in het eerste halfjaar van 2001 naar 1704 in de afgelopen zes maanden. Het aantal overvallen daalde met 19 procent van 248 naar 201 en het aantal autodiefstallen ging met 16 procent omlaag.

Ook het aantal autokraken daalde sterk, met 18 procent, van .167 naar 10.857. Inbraken in woningen en zakkenrollerij daalden slechts met respectievelijk 5 en 8 procent.