BARCELONA - Op het jaarlijkse MTV Europe Music Awards gala heeft de blanke rapper Eminem drie onderscheidingen in de wacht gesleept. Het 'enfant terrible' won in de categorieën beste zanger, beste album met 'The Eminem Show' en beste Hip Hop-act. De Australische Kylie Minogue deed het bij de vrouwen goed met twee prijzen.

De Amerikaanse Jennifer Lopez won donderdag in het Spaanse Barcelona in de categorie beste zangeres. Ze liet de andere genomineerden Britney Spears, Kylie Minogue, Pink en Shakira achter zich. Rapper Brainpower werd uitgeroepen tot beste Nederlandse artiest.

De Amerikaanse R&B-zangeres Lopez was net als verscheidene andere artiesten zelf niet in Barcelona aanwezig. Winnaars spraken wel de met 13.000 mensen gevulde zaal toe via een videoscherm. De presentatie van de avond was onder andere in handen van Sean 'P. Diddy' Combs, het ex-vriendje van Lopez.

Brainpower kreeg de prijs in de speciale categorie Best Dutch Act. Grootste concurrent van de Nederlandse rapper was de Haagsche rockband Kane, die de prijs al twee keer eerder won. Andere genomineerden in deze categorie waren Di-rect, Kane, Sita en DJ Tiesto. Junkie XL, Blöf, Within Temptation, Marco Borsato en E-Life vielen in een eerder stadium al af.

Pink sleepte met 'Get The Party Started' de prijs voor beste nummer in de wacht. De prijs voor beste nieuwe act ging naar de vijfkoppige groep The Calling uit Los Angeles. De Nederlandse spits van FC Barcelona, Patrick Kluivert, maakte ook kort zijn opwachting op het gala, dat in 139 landen wordt uitgezonden. Hij reikte in aanwezigheid van onder anderen teamgenoot Michael Reiziger de 'Free Your Mind Award' uit. De antiracisme-onderscheiding ging naar de organisatie Football Against Racism in Europe (FARE).

De Red Hot Chili Peppers gingen naar huis met de prijs voor beste rock-act. Linkin greep de award voor beste hardrockband.