AMSTERDAM - Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand, dat sinds eind vorige week in kleine kring op een aantal ministeries circuleert en in september naar buiten komt, is "explosief". Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) komt in de problemen als het rapport naar buiten komt. Volgens bronnen in Den Haag zal 'de jacht op de bewindsvrouw worden geopend', schrijft De Telegraaf donderdag. De top van het ministerie van Justitie zou erg zijn geschrokken van de conclusies.

De raad levert volgens het ochtendblad flinke kritiek op de gang van zaken rond de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, waarbij eind oktober elf gedetineerde vreemdelingen omkwamen. Justitie zou grote steken hebben laten vallen bij de ramp in het detentiecentrum. Ook de Rijksgebouwendienst, de politie en de brandweer zouden worden bekritiseerd.

Verdonk

Verdonk zei direct na de ramp dat de hulpdiensten "heel adequaat" hebben gehandeld tijdens de brand in het detentiecentrum. "Bij alles wat we nu weten, hebben de medewerkers adequaat gehandeld", verklaarde de bewindsvrouw. Verdonk benadrukte dat niemand schuldig is aan de gevolgen van de brand, totdat het tegendeel is bewezen.

De Schipholbrand zou een nieuwe affaire kunnen worden zoals de paspoortzaak rond Ayaan Hirsi Ali, schrijft de krant. In die kwestie oordeelde Verdonk snel en moest daar later na politieke druk op terugkomen. Voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven beklaagde zich eerder over het optreden van justitie tijdens zijn onderzoek.

Overlevenden van de brand zouden tegen de afspraak zijn uitgezet, namenlijsten van gedetineerden zouden onoverzichtelijk zijn en dossiers van getuigen zouden laat boven water zijn gekomen.