AMSTERDAM - Een aantal Amsterdamse woningbouwverenigingen stelt woningen beschikbaar voor de gedupeerde bewoners van het Bos en Lommerplein. Tot nu toe hebben zij al zo'n zeventig tot tachtig huizen aangeboden. Dat vertelde burgemeester Job Cohen woensdagavond na een bewonersbijeenkomst.

In totaal zijn negentig woningen nodig. Momenteel verblijven 112 van de 190 bewoners nog in hotels, de rest slaapt bij familie of vrienden.

De burgemeester kondigde verder aan dat de vereniging van eigenaren betrokken wordt bij het hele proces dat nu in werking gaat. Daarbij heeft de gemeente aangeboden dat die gebruik kan maken van haar deskundigheid, bijvoorbeeld op het gebied van technische staat van het gebouw en dergelijke.

Volgens Cohen komt er nu eerst een onderzoek naar hoe het nu allemaal verder moet. Overigens bleek woensdagavond dat er een verschil van mening is geweest tussen Fortis Vastgoed en de gemeente over de conclusies van het onderzoek dat leidde tot de ontruiming. Fortis concludeerde in eerste instantie dat het complex veilig was, maar deskundigen van de gemeente interpreteerden het rapport anders, waarop tot de ontruiming werd besloten. Het rapport is uitgedeeld onder de bewoners.