JERUZALEM - De Israëlische regering van premier Ehud Olmert heeft woensdagavond opdracht gegeven tot "hevige" vergeldingsmaatregelen in Libanon na de ontvoering van twee Israëlische militairen door de Libanese Hezbollah-beweging. Dat heeft het kabinet na een spoedzitting woensdagavond bekendgemaakt.

De bewindslieden benadrukten in de verklaring dat de Libanese regering verantwoordelijk wordt gehouden door de ontvoeringsactie van Hezbollah, omdat de sjiitische organisatie deel uitmaakt van de Libanese regering. Het Israëlische leger bereidt zich daarom voor op een grootschalige operatie in Libanon, die niet alleen gericht is tegen Hezbollah maar ook tegen de regering van het Arabische buurland.

Bombardementen

De krant The Jerusalem Post wist woensdagavond te melden dat de Israëlische luchtmacht plannen heeft opgesteld om in Libanon grote infrastructurele werken, waaronder energiecentrales, te bombarderen.

Het Israëlische leger bestookte woensdag al meerdere doelen in Libanon vanaf de grond, de zee en vanuit de lucht. Volgens Israëlische media ging het om dertig doelen.