BRUSSEL/NEUFCHATEAU - Marc Dutroux, de man die ervan wordt verdacht halverwege de jaren negentig zes meisjes te hebben ontvoerd en misbruikt en vier van hen te hebben vermoord, heeft donderdag alle aantijgingen ontkend. Hij gaf voor de rechtbank omstandig de schuld aan anderen en zei dat hij ten onrechte geldt als "een levende legende, een pedofiel monster en kinderseriemoordenaar".

Het was de eerste keer sinds lange tijd dat Dutroux in het openbaar een verklaring aflegde. Voor de raadkamer in Neufchateau zei hij dat hij niets te maken heeft met de ontvoering van Julie en Melissa, en ook niet met hun dood. Ook de moord op An en Eefje ontkende hij. Hij betoogde dat zijn vrouw Michèle Martin en companen zoals Michel Lelièvre veel meer schuld hebben aan de zaak dan hij.

"Hun leven is nooit in gevaar geweest"

Over de ontvoering van twee andere meisjes, Sabine en Leatitia, waarvan bijna vaststaat dat hij erbij was betrokken, zweeg hij. Hun opsluiting heeft hij wel bekend. Hij zei dat hij de meisjes steeds eten heeft gegeven zolang ze bij hem verbleven. "Moet het nog onderstreept worden dat het niet juist is dat ik hun leven minachtte? Want ondanks mijn fouten is hun leven nooit in gevaar geweest. Zij zijn er het levende bewijs van."

"Ergste drama dat ik ooit heb beleefd"

Dutroux was ruim twee uur aan het woord. Hij bood zijn verontschuldigingen aan aan de familie van de vermoorde meisjes en zei dat hij 'gebukt' gaat onder de 'tragische en ondraaglijke dood' van Julie en Melissa. Hun dood is voor hem "het ergste drama van alle drama's die ik heb beleefd".

Als ontvoerders van Julie en Melissa voerde hij donderdag een andere schuldige op. Ene Michel Ferette, die in de zomer voor hun verdwijning de meisjes ontmoette tijdens een vakantiekamp waaraan hij meewerkte.

De advocaten van Martin zeiden niet te wilen reageren, omdat het de zoveelste keer is dat Dutroux alles ontkent. De verklaring is de zoveelste in het voortraject richting het uiteindelijke proces, dat op zijn vroegst volgend najaar plaatsvindt. De zaak-Dutroux zette in 1996 heel België op zijn kop.