BEIROET - De Hezbollah-beweging in Libanon heeft woensdag twee Israëlische militairen gevangengenomen tijdens een aanval op Israëlisch grondgebied. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie woensdagochtend bevestigd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hezbollah wil de twee Israëlische militairen ruilen tegen Hezbollah-gevangenen in Israël, maakte de sjiitische beweging bekend. "De twee gevangenen zijn verplaatst naar een veilige plaats", aldus een woordvoerder.

De Israëlische premier Ehud Olmert waarschuwde in een reactie organisaties die proberen "de Israëlische vastberadenheid aan het wankelen te brengen". Ze zullen "zwaar betalen" voor hun daden, liet de premier weten.

Vergelding

Als vergelding hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen een belangrijke brug gebombardeerd tussen de steden Tyrus en Nabatiyeh in het zuiden van Libanon. "Onze vliegtuigen, onze tanks en onze artillerie opereren op het grondgebied van Libanon", zei een woordvoerster van het Israëlische leger.

Hezbollah vuurde tijdens de ontvoeringsactie vanuit Libanon tientallen raketten en granaten af op het noorden van Israël. De aanvallen hebben zeker zeven Israëlische levens geëist, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Volgens de Israëlische hulpdienst ZAKA hebben zeker drie mensen de aanvallen niet overleefd en raakten acht anderen gewond. Onduidelijk is nog of het daarbij om militairen of burgers gaat.

Schuilkelders

Israëlische militairen beschoten zeker vier Libanese dorpen. Israëlische gevechtshelikopters vlogen boven dorpen in het zuiden van Libanon op zoek naar de twee militairen. Bewoners van de plaats Kiryat Shmona zochten de schuilkelders op. Hezbollah-leden bestookten ook een Israëlische legerpost in de Shebaa Farms.

Israël verkeerde al in verhoogde staat van paraatheid in verband met dreigende raketbeschietingen op het noorden van het land. De pro-Iraanse Hezbollah beweging beschiet geregeld het noorden van Israël.

Operatie

De actie van Hezbollah valt samen met een Israëlische operatie in de Gazastrook, waar militante Palestijnen een Israëlische korporaal gegijzeld hebben. Ze willen de militair ruilen tegen Palestijnse gevangenen.

Provocatie

Syrië stelde woensdag Israël verantwoordelijk voor een operatie van Hezbollah waarbij de Libanese beweging eerder op de dag twee Israëlische militairen ontvoerde. Hezbollah is een bondgenoot van de regering in Damascus.

"Bezetting provoceerde het Palestijnse en Libanese volk", zei vicepresident Farouq al-Shara. "Het verzet in Zuid-Libanon en onder het Palestijnse volk besluiten wat zij doen en waarom."

Syrië steunt de eis van de sjiitische Hezbollah dat Israël zich terugtrekt uit Shebaa Farms. Dit is een gebied vlakbij de door Israël bezette Golanhoogte dat volgens de Verenigde Naties Syrisch grondgebied is, maar dat Syrië als Libanees territorium beschrijft.